Annons

Drömmer om historisk dubbel "Vore otroligt"

Det har aldrig hänt tidigare i svensk ishockey.
Men nu kan Luleå bli mästare på dam- och herrsidan samma år – som första klubb.
Ishockey • Publicerad 2 maj 2022
Luleås Jenni Hirikoski lyfter SM-pokalen efter den avgörande finalsegern mot Brynäs den 7 april. Snart kan även herrlaget bli svenska mästare. Arkivbild.
Luleås Jenni Hirikoski lyfter SM-pokalen efter den avgörande finalsegern mot Brynäs den 7 april. Snart kan även herrlaget bli svenska mästare. Arkivbild.Foto: Mats Åstrand/TT
Luleås Einar Emanuelsson firar ett mål i segern i den första finalmatchen mot Färjestad i lördags. Arkivbild.
Luleås Einar Emanuelsson firar ett mål i segern i den första finalmatchen mot Färjestad i lördags. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Sedan början av 2010-talet har Luleå Hockey varit i toppen i både herrarnas SHL och damernas SDHL. Framför allt har norrbottningarna firat stora framgångar på damsidan med fem SM-guld sedan 2016.

På herrsidan har det varit desto skralare. Trots att laget har varit ett stabilt topplag är det här den första finalen man är i på nio år.

Annons

Efter lördagens 4–1-seger mot Färjestad är herrlaget tre vinster från att göra damlaget sällskap som svenska mästare. Därmed skulle klubben bli historisk att ha båda representationslagen som mästare under samma säsong.

– Det är klart att det skulle vara en otrolig framgång. Det är ett tecken på en välmående förening. Vi har ett fantastiskt publikstöd och det skulle såklart vara någonting som vi alla skulle vara stolta över, säger Johanna Fällman.

Anledningen till att lagen har varit stabila inom både dam- och herrhockeyn är att det har funnits en målmedveten satsning, upplever Fällman.

– Man försöker inte trolla hur som helst. Det känns som att man är väldigt målmedveten och det känns verkligen som att det har varit ett långsiktigt tänk, säger hon.

TT: Ni vinner ju ofta, börjar det inte bli dags för herrarna nu?

– Vi har gett dem en femte chans nu, haha. Femte gången gillt får vi hoppas på, säger Fällman som har varit med och tagit Luleås samtliga fem SM-guld på damsidan.

"Positiva vindar"

Fällman tror att klubbens herrar tar hem SM-guldet till slut. Målvakten Joel Lassinantti vågar inte riktigt blicka så långt fram, men han hoppas.

Och att Luleå har chansen att bli dubbla mästare är ett tecken på att man gör någonting rätt, anser han.

– Det visar att föreningen är på rätt spår. Föreningen har blivit väldigt stabil och det är positiva vindar runt föreningen. Damhockeyn har framför allt intresserat åskådare som annars inte brukar gå på matcherna, säger Lassinantti.

Han fortsätter:

Annons

– Det sprider positiva vindar i Norrbotten och Hockeysverige i det långa loppet.

TT: Är Luleå Hockey är en förebild?

– Absolut, det skulle jag säga. Det är många föreningar som satsar på damerna, Brynäs, Linköping, HV och nu gör Frölunda en satsning. Skulle inte Luleå ha gjort det för några år sedan hade det nog tagit längre tid för andra klubbar att göra det, säger han.

Stort stöd

Klubbens vd Stefan Enbom säger att man vill vara en av Sveriges bästa föreningar på varje plan. Han upplever att framgångarna på både dam- och herrsidan de senaste åren gör att stödet till klubben är större än någonsin.

– Det stöd som föreningen har nu har vi aldrig känt tidigare. Det är ett massivt norrbottnisk stöd och det märker man nu i slutspelet, säger han.

Det råder ingen tvekan om att det skulle betyda mycket för föreningen och staden om det blir ytterligare ett guldfirande senare i vår.

– Det är en dröm vi har, att vinna i SHL och i SDHL samma år. Det skulle betyda ofantligt mycket.

Fakta: Klubbar med lag i SHL och SDHL säsongen 2021-2022

+ Luleå

SDHL: Mästare, trea i grundserien

SHL: I final, tvåa i grundserien

+ Brynäs

SDHL: Förlorade i finalen, etta i grundserien

SHL: Ut i åttondelsfinal, tia i grundserien

+ Linköping

SDHL: Ut i semifinal, tvåa i grundserien

SHL: Missade slutspel, elva i grundserien

+ Djurgården

SDHL: Ut i kvartsfinal, sexa i grundserien

SHL: Degraderad till hockeyallsvenskan, 13:e i grundserien

+ Leksand

SDHL: Ut i kvartsfinal, åtta i grundserien

SHL: Ut i åttondelsfinal, åtta i grundserien

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons