SDHL rivstartade säsongen med en finalrepris mellan Luleå och Brynäs.
De regerande mästarna från Norrbotten visade klass och vann med 5–3.
Ishockey • Publicerad 11 september 2021
Josefine Persson blev målskytt i 5–3-segern mot Brynäs.
Josefine Persson blev målskytt i 5–3-segern mot Brynäs.Foto: Mats Åstrand/TT

Dominanten Luleå har vunnit fyra av de fem senaste gulden på damsidan och hoppas kunna upprepa bedriften den här säsongen.

5–3-segern mot silvermedaljörerna från Gävle är ett bevis på att de menar allvar.

– Vi visar att lagarbete går före individuella spelare. Vi har något spännande på gång. Vi måste bara orka hålla i det här framöver, säger Sara Grahn till SVT.

0–0 stod sig länge i den första perioden, men med fem minuter kvar bjöds publiken i Monitor ERP arena på ett målfyrverkeri.

Släckte hoppet

Luleås Pernilla Forsgren öppnade målskyttet – och 26 sekunder senare styrde Josefine Persson in 2–0.

Brynäs Jaycee Gebhard såg till att hålla liv i tillställningen när hon minuten senare prickade in reduceringen – men i den andra perioden inledde Luleå en mäktig forcering som såg ut att släcka hoppet för Gävlelaget.

Petra Nieminen, Noemi Ryhner och Ronja Savolainen noterades för sina första mål för säsongen när Luleå gick upp i en 5–1-ledning.

Men Brynäs kom tillbaka.

SM-slutspelets skyttedrottning Josefin Bouveng stänkte in 2–5 i den tredje perioden innan Hanna Thuvik satte 3–5 och bäddade för ett rafflande avgörande.

Seger för Modo

Men trots dubbla powerplay och rejäl press mot Luleåkassen lyckades Brynäs inte ta sig närmare.

Mycket tack vare en storspelande Sara Grahn.

– Det sägs att visa blommar senare än andra och jag känner att jag blommat mycket de senaste två åren. Jag känner mig säker på mig själv och stressar inte upp mig. Hockey är roligt att spela.

Samtidigt lyckades Modo vända och vinna med 3–1 borta mot Leksand i sin premiär.

Ställningen var 1–1 inför den tredje perioden där hemmalaget tryckte på framåt – men Modo var snäppet mer effektiva och knep segern efter fullträffar från Erica Rieder och Julia Perjus.