Annons

"Dumt om sportchefen ska gå runt och vara arg"

En bra skilsmässa lägger grunden för en framtida återförening.
Färjestad är noga med att varje uppbrott sköts snyggt och tydligt mot spelare SHL-klubben vill ha tillbaka.
Ishockey • Publicerad 9 september 2021
Linus Johansson är tillbaka i Färjestad efter en säsong i ryska ligan KHL. Arkivbild.
Linus Johansson är tillbaka i Färjestad efter en säsong i ryska ligan KHL. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT
Per Ledin, Jesper Matsson och Emil Kåberg firar SM-guldet 2006 på Stora torget i Karlstad. Arkivbild.
Per Ledin, Jesper Matsson och Emil Kåberg firar SM-guldet 2006 på Stora torget i Karlstad. Arkivbild.Foto: Mats Endermark/TT

”Ack Värmeland, du sköna, du härliga land”.

Välbekant? Här är ishockeyfortsättningen på visan:

Annons

”Ja om jag kommer mitt i en förlovad liga, till Färjestad jag ändå återvänder”.

Det har gått över tio år men det har börjat viskas om guldfirande på torget i Karlstad igen.

Förhoppningarna baseras till stor del på de fyras gäng – en landslagsmeriterad kvartett som vänt tillbaka till Värmland efter någon eller ett par säsonger utomlands.

Lagkaptenen tillbaka

Förra poängkungen Marcus Nilsson kommer från Ryssland via Schweiz, speedkulan Joakim Nygård har korsat Atlanten från Edmonton och NHL, lagkaptenen Mikael Wikstrand är tillbaka efter två år i KHL, en ligaadress han den senaste säsongen delat med Linus Johansson.

Johansson visste att Färjestad ville ha honom tillbaka redan när han lämnade klubben. Den landslagsmeriterade centern menar att det är avgörande att en klubb sväljer besvikelsen när en spelare går vidare i karriären.

– Det är jätteviktigt. Om man presterar bra är det ju dumt om sportchefen ska gå runt och vara arg på spelaren. Om man har en bra relation till spelaren ökar chansen att han vill komma tillbaka, säger han.

Vill ha revansch

Det fanns intresse från andra svenska klubbar men för Linus Johansson var valet enkelt när Rysslandsäventyret var över.

– Jag visste vad jag ville. Jag var rätt bestämd på att jag skulle spela i Färjestad, säger 28-åringen.

Han nämner flera faktorer som lockar med Värmlandsklubben: fansen, spelidén, lagkompisarna, att det är en välskött förening och därför enkelt att fokusera på att prestera på planen.

Sedan skadar det förstås inte att truppen ser stark ut.

Annons

– Mitt senaste slutspel var med Färjestad när vi åkte ut i sjunde semifinalen mot Djurgården (2019). Vi hade ett väldigt bra lag och en bra chans att vinna guld. Då blir det att man vill ta revansch, säger han.

Tuffare attityd

Peter Jakobsson, Färjestads general manager, vill åt samma håll men varnar för hindren på vägen.

– Vi vill hamna på torget i Karlstad och fira med våra fans. Men ingenting handlar om vad som står på ryggen. Vi har pratat väldigt mycket om att ställa högre krav på varandra, vi har tränat hårdare än någonsin och har blivit tuffare attitydmässigt. Förra säsongen tycker jag att vi var lite bekväma. Vi kanske trodde att vi var lite bättre än vi var.

Jakobsson är nöjd med lagbygget. Han menar att det är lite av en tillfällighet att Färjestad lyckades knyta till sig de fyras gäng just i år men betonar vikten av att upprätthålla relationen till spelare som lämnar klubben.

Viktigt med god ton

Att sura är uteslutet.

– Vi vet att det finns några ligor som håller högre standard. Det är klart att duktiga killar ska flyga, de ska mäta sig med de bästa. Vi försöker hålla god ton och ha en god relation och det är väl det vi har lyckats med, säger han.

I bästa fall leder inställningen till att fler spelare återvänder till Färjestad i framtiden. Peter Jakobsson vet att chanserna är goda. Han är själv en återvändare.

Han kom till Karlstad som spelare i mitten av 1990-talet och vände tillbaka som ledare efter den aktiva karriären.

– Folk är väldigt vänliga här. Det är en varm, mysig och enkel stad, nära till allting. Karlstad är en bra stad att bo i. Många av våra killar blir kvar tack vare det, säger Peter Jakobsson.

Fakta: Andra profilstarka hemvändare

+ Linus Omark, Luleå. Pucktrollaren från Övertorneå har inte spelat en full SHL-säsong sedan 2008–09. Han gjorde ett kort gästspel i Luleå, elva matcher, när han lämnade NHL våren 2014.

+ Ryan Lasch, Frölunda. Göteborgslaget saknade sitt amerikanska spelgeni på ett brutalt sätt förra säsongen. Så nu är 34-åringen tillbaka för sin tredje sejour i klubben där han vunnit två SM-guld och tre CHL-titlar.

+ Carl Söderberg, Malmö. Tillbaka i moderklubben efter tio år, först två år i Linköping och sedan lite drygt åtta säsonger i NHL. Landslagscentern, som tog VM-guld 2017, kommer att bli ett jättelyft för både Redhawks och SHL.

+ Marcus Sörensen, Djurgården. Lämnar San Jose efter fem säsonger och förstärker ett ihåligt Djurgården. Snabb och målfarlig, kommer att dra ett tungt lass offensivt.

+ Jonathan Pudas, Skellefteå. Den spelskicklige backen, tillika publikfavorit, återvänder efter en säsong i KHL.

+ Marcus Högberg, Linköping. Efter fyra säsonger i Nordamerika, och 42 NHL-matcher för Ottawa, är den 26-årige målvakten tillbaka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons