Annons

Duplantis: "Jag var lite av en skitstövel"

Armand Duplantis inleder utomhussäsongen med att hoppa i Doha i Qatar när Diamond League-säsongen drar i gång på fredag.
Det är dock sommarens VM i Eugene siktet är inställt på.
Stavhopp • Publicerad 9 maj 2022
Armand Duplantis siktar mot nya rekordhöjder och drömmer om VM-guld.
Armand Duplantis siktar mot nya rekordhöjder och drömmer om VM-guld.Foto: Henrik Montgomery/TT

Inomhussäsongen blev en pangsuccé för svenska superhopparen Armand Duplantis med två segrar i Belgrad och en putsning av det färska världsrekord på 6,19 meter till 6,20 meter.

På fredag börjar utomhussäsongen med Diamond League i Doha och 22-åringen meddelar att han är i bra form och att allt "pekar i rätt riktning".

Annons

Vad är då en lyckad säsong för mannen som vunnit, nästan, allt?

– Först och främst att vinna utomhus-VM. Det är det jag saknar. I övrigt vore det trevligt med ett världsrekord utomhus. Att avrunda med en vinst i Diamond League-finalen tycker jag skulle vara en ganska framgångsrik säsong, säger Duplantis till TT i samband med en pressträff inför Diamond League-tävlingen i Stockholm den 30 juni.

Kan nå 6,30 meter

Pappa Greg har tidigare sagt att han tror att sonen kan hoppa 6,30 meter inom en inte alltför avlägsen framtid.

"Mondo" instämmer.

– Jag tror det. Jag vet inte om det sker i morgon men jag tror det är möjligt i framtiden. Jag tror att man alltid kan ge lite mer och speciellt i min situation. Det bästa har inte hänt än.

Hyllar den svenska huvudstaden

Den unga stavhoppsstjärnan har nyligen gjort Stockholm till sin nya hemstad. Ett drag han verkar trivas med.

– Helt fantastiskt. Bättre än jag kunnat förvänta mig. Finns en energi och en puls som jag inte upplevt tidigare. Jag har rest mycket men det finns ingen stad som är så vacker som Stockholm. Att kunna leva här är ganska coolt för mig.

TT: Vad är den största skillnaden mot USA?

– Jämfört med där jag växte upp kan du se en helt annan mentalitet. Människor är olika så klart, men det är lite mer stressigt här. Här är folk nästan för lite stressade medan de i Louisiana snarare är lite för nöjda med vad de redan har i stället för att ge sig ut i världen och göra andra saker. De stannar kvar i sin lilla bubbla.

Film om hans liv på ingång

Vidare berättar Duplantis att en dokumentär om hans, förvisso unga, liv är på väg. Filmen har fått titeln "Born to fly".

Annons

– Jag har sett första delen, typ 20 minuter. Jag tror den kommer bli större än en vanlig sportdokumentär. Det är en riktigt bra story och med allt material de samlat har filmen potential att slå stort.

– Regissören har följt mig sedan 2017 när jag var bara en talang och har haft första parkett till hela min karriär. Jag tror den kan intresserade människor som vanligtvis inte bryr sig om sport.

TT: Var det konstigt att se sig själv?

– Det var lite cringigt. Speciellt när jag ser mig själv som 17–18-åring. Den killen kan vara lite omogen, lite av en skitstövel ibland som tror att han vet allt och är bättre än sin far och alla andra när han egentligen inte vet någonting. Men det kommer vara coolt att se min utveckling till en man, eller nästan en man, åtminstone.

Dokumentären sticker möjligen ut lite då det inte är många som får filmer om sitt liv regisserade vid blott 22 års ålder.

– Det är vad som separerar den från andra filmer. Det är inte bara en vanlig dokumentär där Cristiano Ronaldo pratar om sina framgångar, utan man får följa hela mitt liv innan alla medaljer och rekord och alla coola grejer händer, säger Duplantis.

"Glömde" golfklubborna för inte spela

Innan han hastar i väg berättar den golftokige Duplantis att han lämnade golfklubborna i USA med flit för att han inte skulle få för sig att gå 18 hål i stället för att träna eller vila.

"Mondo" kunde dock inte motstå suget och en uppsättning hyrklubbor senare var han ute på banan. Han sammanfattar ronden:

– Jag puttade som skit.

Fakta: Armand Duplantis

Namn: Armand "Mondo" Duplantis

Ålder: 22 år

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm

Aktuell: Inleder utesäsongen med Diamond League-premiären i qatariska Doha på fredag.

Meritlista: 1 OS-guld, 1 VM-guld inomhus, 1 VM-silver utomhus, 1 EM-guld utomhus, 1 EM-guld inomhus, världsrekordinnehavare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons