Annons

Duplantis trädgårdstävlar mot stjärnduo

Tuffa tider kräva kreativa lösningar.
På söndag ska den svenska världsrekordhållaren i stav, Armand Duplantis, tävla mot stjärnduon Sam Kendricks och Renaud Lavillenie – i trädgården.
Men det handlar inte om att hoppa så högt som möjligt.
Friidrott • Publicerad 1 maj 2020
Armand Duplantis, till vänster, ska åter tävla mot kompisen och rivalen Sam Kendricks. Men den här gången från respektive bakgård. Arkivbild.
Armand Duplantis, till vänster, ska åter tävla mot kompisen och rivalen Sam Kendricks. Men den här gången från respektive bakgård. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Utegångsförbud och inställda idrottstävlingar behöver inte nödvändigtvis stoppa världens bästa stavhoppare från att mäta krafterna med varandra. För att släcka fansens törst efter sport har Internationella friidrottsförbundet nämligen hittat en minst sagt kreativ lösning.

På söndag klockan 17, svensk tid, ska Sveriges stora stavhoppsstjärna, världsrekordhållaren Armand Duplantis, göra upp med två av sportens verkligt stora från sin egen trädgård.

Gillar inte att förlora

Annons

Upplägget är att de tre hopparna – dubbla världsmästaren Sam Kendricks, USA, och OS-mästaren från 2012, Renaud Lavillenie, Frankrike, är de övriga två – kopplar upp sig mot en direktsänd videosändning och sedan gör sina hopp från respektive bakgård.

"Jag är överlycklig över att få tävla igen, särskilt mot Sam och Renaud", säger Armand Duplantis i ett pressmeddelande.

"Eftersom vi inte vet vilka andra tävlingar vi kommer att ha så kommer vi verkligen att njuta av det här. Det är dessutom väldigt viktigt att vinna eftersom jag inte är särskilt förtjust i att förlora mot dem".

Duplantis gör sina hopp på baksidan av sitt föräldrahem i Lafayette, Louisiana, Kendricks från sin bakgård i Oxford, Mississippi, och Lavillenies stavhoppsställning står vid hemmet i franska Clermont-Ferrand.

Kan bli fler grenar

Men det blir inte det vanliga upplägget, att den som hoppar högst vinner, eftersom det blir för krångligt att kontrollera höjderna och genomföra höjningar mellan hoppen. I stället har trion kommit fram till ett eget koncept: under 30 minuter ska de försöka hoppa över 5,00 meter så många gånger som möjligt.

"Utmaningen är att vi inte vet vad som kommer att krävas för att vinna, så det blir en svår avvägning. Men jag vet att det inte spelar någon roll vad vi gör tillsammans. Vi vill alla vinna", säger Sam Kendricks.

Tävlingen kommer att direktsändas via Internationella friidrottsförbundets sociala medier, och om försöket blir lyckat kan det bli fler liknande tävlingar framöver, i andra grenar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons