Annons

Ebba Andersson får mental hjälp: ”Börjar tvivla”

Ebba Andersson får viktig mental hjälp för att gå vidare efter vinterns motgångar.
Skidor • Publicerad 12 mars 2022
Ebba Andersson värdesätter den mentala hjälpen efter senaste tidens motgångar.
Ebba Andersson värdesätter den mentala hjälpen efter senaste tidens motgångar.Foto: ULF PALM / TT

Ebba Andersson hade stora förhoppningar inför den här säsongen som skulle toppas med framgångar på OS. Efter en tung start på världscupsäsongen kände hon att det började lossna och formen lättade när det var dags för OS i Peking.

Men det blev grusade förhoppningar.

Annons

På den avslutande tremilen såg Ebba Andersson länge ut att ta bronsmedaljen, men allt vände när det bara återstod en kilometer. Den starka vinden fångade henne, allt stannade, konkurrenterna passerade och hon kom åtta. Ebba Anderssons tårar efter loppet var smärtsamt att se.

Blir skör

Det följdes upp med en sjätteplats i Lahtis och i samband med tremilen i Holmenkollen kom nästa riktiga smäll. Ebba Andersson bröt staven, men det dröjde alltför länge innan hon fick en ny. Tåget gick och hon kom nia.

TT: Blir man skör som människa och skidåkare när dessa motgångar kommer?

– Ni sätter orden på det som jag upplevt vid flera tillfällen. När man inte får resultaten man brukar ha att luta sig mot, då bli det lätt att man får en liten törn. Att man känner sig otrygg i alltihopa och börjar tvivla på sig själv, svarar Ebba Andersson.

Mentalt stöd

I det sammanhanget har hennes mentala stöd, Anders Ekström, en viktig roll. De har jobbat många år tillsammans och Ebba Andersson hyllar samarbetet:

– När det inte går som jag vill försöker man hitta vägar framåt för att hantera och bearbeta det så mycket som möjligt, säger Ebba Andersson och fortsätter:

– Det har inte blivit fler samtal nu. Det blir ungefär lika kontinuitet i det som förut. Däremot skiftar det vad vi samtalar om. Oavsett om det går emot eller inte handlar det om att utgå från där jag står och hur jag ska hantera min situation så bra som möjligt, säger Ebba Andersson.

Hon känner sig i bra form, men har inte fått utdelning. Det gör henne frustrerad.

– Jag har inte riktigt fått betalat, fått visa vad jag går för. Känslan är god. Jag är optimist.

Detta hoppas hon ska leda till revansch i samband med lördagens millopp i Falun som är den sista individuella tävlingen i årets världscup. Det blir en bana hon trivs med.

– Jag ska disponera dagens krafter så väl som bara jag kan och få till en del tekniska bitar så bra som möjligt i spåret.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons