Annons

Efter EM-succén: "Många som fått upp ögonen"

EM är över – men i Sverige har framgången gett eko.
Efter succén i Bulgarien hoppas Isabelle Haak att sporten kan få ett uppsving.
Volleyboll • Publicerad 1 september 2021
Isabelle Haak.
Isabelle Haak.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Sverige överträffade alla förväntningar i EM och skrev historia flera gånger om innan det blev förlust i kvartsfinalen mot Nederländerna.

Isabelle Haak och de andra i det svenska landslaget har inte missat hur intresset har stigit på hemmaplan i takt med framgångarna.

Annons

– Det har varit så himla kul att många fått upp ögonen för det. SVT (som sänder EM) har varit en stor del i att många kunnat titta på det på tv och sedan är det många tidningar som har hört av sig . Svenska folket har äntligen fått se volleyboll på hög nivå och det är fantastiskt kul att höra att fler ungdomar är intresserade. Förhoppningsvis blir det en större sport i Sverige så vi kan få en högre nivå, säger Isabelle Haak.

"Har satt Sverige på kartan"

Efter mästerskapssuccén är Sverige redan direktkvalificerat till EM 2023, och enligt Haak finns det all anledning att tro att Sverige kan gå ännu längre då.

– Vi har satt Sverige på kartan i volleybollvärlden och visat att vi kan fajtas med topplag. Det känns riktigt roligt för framtiden, vi har bevisat att vi har bra volleyboll. säger hon.

En hjälp på traven kan bli att allt fler volleybollspelare lämnar Sverige och ger sig ut i världen för att tävla i de mer konkurrenskraftiga ligorna.

– Jag tror att det är jätteviktigt att få mer erfarenhet och våga ta sig ut. Det är väldigt annorlunda där borta och det är viktigt att få se en annan del av världen också.

Vill ha bättre resurser

Men om det ska bli några framgångar krävs också resurser. Just nu får landslaget till exempel klara sig utan ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté.

– Förhoppningsvis har vi två somrar att jobba ihop oss ännu mer och jag hoppas att det kan ge utdelning. Men det handlar om vilka förutsättningar vi har och om förbundet vill satsa på det. Förhoppningsvis kan vi få bättre förutsättningar för fler och längre läger, vilket kommer göra oss bättre, säger Haak.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons