Annons

Efter knallskottet – skandalmatchen återupptas

Efter knallskottet och skandalscenerna i Kristianstad har Ishockeyförbundets tävlingsnämnd fattat ett beslut:
Den allsvenska matchen mellan Kristianstad och Tingsryd ska återupptas – med 14 minuter kvar att spela.
Ishockey • Publicerad 2 november 2022
Efter skandalmatchen mellan Kristianstad och Tingsryd i hockeyallsvenskan, där ett knallskott kastades in på isen, kommer nu matchen att återupptas. Arkivbild.
Efter skandalmatchen mellan Kristianstad och Tingsryd i hockeyallsvenskan, där ett knallskott kastades in på isen, kommer nu matchen att återupptas. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var vid 5.24 i den tredje perioden och vid ställningen 5–1 till Kristianstad som ett knallskott kastades in på isen och en kraftig smäll hördes. När matchen efter över en och en halv timmes avbrott inför tomma läktare återupptogs uppstod märkliga scener där spelarna bara väntade ut tiden.

I lördags, dagen efter incidenten, höll hockeyallsvenskan ett krismöte. Om förklaringen till att matchen återupptogs sade ligans sportchef Erik Ryman till TT:

Annons

– Det formella, som domarna fullföljde, är att man ska sätta av en ny matchtid när säkerheten är säker. Hur den (matchen) slutspelades är olyckligt på det sättet. Men säkerhetsmässigt var det ett säkert evenemang, sade han.

Krävde omspel

Tingsryd krävde omspel, rapporterade Smålandsposten.

"Vad som hände den sista kvarten av matchen var en parodi. Tävlingsnämndens beslut måste grundas på att händelseutvecklingen i tredje perioden likställs med att matchen blivit avbruten", stod det i ett dokument som klubben skickat i ett mejl till tävlingsnämnden med ordförande Jan Pyrell och tränaren Fredrik Glader som avsändare.

Spel ska det också bli – men inget omspel. Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd meddelar att matchen ska återupptas från 5.24 i tredje perioden, det vill säga det klockslag knallskottet kastades in.

Datum och tid är inte bestämt utan ska avgöras i samråd mellan inblandade parter. Matchen ska återupptas med oförändrade laguppställningar.

– Jag har inte så mycket att säga om det. Vi nöjer oss med det som tävlingsnämnden kommit fram till. Det är bra att något görs. Det verkar rätt vettigt, säger Tingsryds ordförande Jan Pyrell till Aftonbladet.

Kan överklaga

En överklagan kan komma in inom två veckor. Kristianstads ordförande Bo Lindbergh säger till TT att han i nuläget är osäker på hur man ska gå vidare.

– Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag inte hunnit värdera det, säger Lindbergh som fick beskedet några timmar före onsdagens hemmamatch mot Karlskoga.

Lindbergh vill först bolla situationen med olika röster i klubben.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är olika känslor i klubben. Vi måste använda översta delen av huvudet, säger han.

Annons

I egenskap av hemmalag säger Lindbergh att Kristianstad "står på ganska mycket initiativ i den här frågan". Lagen möts i Kristianstad igen den 29 december, men huruvida att återuppta den avbrutna matchen vid det tillfället är en möjlighet vet inte Lindbergh i nuläget.

Tävlingsnämnden hade tre olika val: att resultatet vid den incidenten fastställs som slutresultat, att matchen spelas om från början eller att matchen återupptas från den tid då den bröts.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons