Annons

Efter Ymers utspel – Borg tror på svensk tennis

Mikael Ymer tackade nej till spel i Båstad och jämförde sig själv med Zlatan Ibrahimovic.
Leo Borg och Elias Ymer njuter däremot av att spela på gruset och ser båda positivt på svensk tennis framtid.
Tennis • Publicerad 12 juli 2022
Björn Borgs son blev utslagen direkt i Båstad men tycker ändå att det ser ljust ut för svensk herrtennis: "Vi har många bra juniorer som kommer. Jag tycker många av dem ska få chansen att spela utanför Sverige", säger Leo Borg.
Björn Borgs son blev utslagen direkt i Båstad men tycker ändå att det ser ljust ut för svensk herrtennis: "Vi har många bra juniorer som kommer. Jag tycker många av dem ska få chansen att spela utanför Sverige", säger Leo Borg.Foto: Anders Bjurö/TT

Leo Borg är nästan 45 minuter försenad till sin egen presskonferens på måndagseftermiddagen. Han har suttit på läktaren och sett Elias Ymer vinna sin första singelmatch mot tysken Daniel Altmaier. "Väldigt starkt" säger Leo Borg om Ymers insats.

Men om sin egen förlust med 1–6, 1–6 mot 108-rankade schweizaren Marc-Andrea Hüsler i söndags, som innebar att Borg blev utslagen ur turneringen redan i kvalet, använder han andra ord.

Annons

– Självklart är jag besviken. Man hade väl velat att några saker hade gått annorlunda. Men man får ta nya tag, säger 19-årige Leo Borg som är rankad 787 i världen.

"Känns fantastiskt"

Trots alla återkommande jämförelser med sin pappa, tennislegendaren Björn Borg, säger Leo Borg att han gillar att spela på hemmaplan, speciellt i Stockholm och Båstad.

– Det känns fantastiskt att spela här i Båstad. Verkligen ett härligt ställe. Man känner av hela publiken och värmen. Det är kanske lite mer tryck på hemmaplan, men jag har levt mig in i det, säger han och kommenterar de återkommande jämförelserna med pappa.

– Det är mer positivt än negativt.

"Har väl sina orsaker"

Det är ovanligt tunt med svenska herrspelare i årets turnering. Ingen svensk spelare kvalificerade sig till turneringen utan Elias Ymer kom med som wildcard. Brodern, den nu bäste svenske spelaren i världen Mikael Ymer (rankad 93:a), nobbade kortet och Båstadsturneringen med orden "anledningen till varför jag inte spelar i Båstad är samma anledning till att Zlatan inte spelar i allsvenskan". Ord som väckt uppmärksamhet i idrottskretsar och medier.

Leo Borg, som på tisdagen spelar dubbel tillsammans med Elias Ymer, kommenterar:

– Ah ja, har väl inte så många kommentarer men det är väl tråkigt att han inte är med, det är väl många som vill se honom. Jag vill också se honom liksom. Men han har väl sina orsaker.

Leo Borg tycker dock att svensk herrtennis framtid ser ljus ut.

– Vi har många bra juniorer. Jag tycker många av dem ska få chansen att spela utanför Sverige. Man lär sig en hel del av att spela utomlands, säger Leo Borg vars mål är att bli bland de tio bästa i världen.

Elias Ymer, rankad 134, tycker också att det ser bra ut för svensk tennis, både just nu och i framtiden.

Annons

– Det har varit ett extremt stort intresse från medierna de senaste månaderna, det har skett en boom. Man måste tänka på att vi har vunnit världscupen i Davis Cup vilket jag tycker är stort, säger 26-åringen och fortsätter:

Tar broderns rygg

– Rankningen ljuger aldrig men den ljuger ändå lite. Jag tycker att jag och Mikael är bättre än våran rankning, det gäller bara att vara stabil under en säsong så ser det annorlunda ut i december. Corona var ju också under förra året, annars kanske vi varit 60 och 60. Jag har inte så bra på koll de unga men jag tycker ändå det ser positivt ut, säger Elias Ymer.

Angående brorsans diss av turneringen säger Elias Ymer:

– Mikael är en smart kille, han kanske har en tanke bakom detta, men vi har inte diskuterat detta. Han är min bror, jag kommer att stötta honom. Jag vet att han har en tanke bakom.

Också Elias Ymer berömmer Båstadspubliken.

– Verkligen, det var hett, man kände den där energin. Det var måndag, jag var glad att så många kom, jättebra stämning. Jag lever ju för sånt, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons