Annons

Ekberg drömmer om ett nytt OS

Han tackade nej till VM och missade silversuccén i Egypten.
När Sverige jagar en OS-biljett är Niclas Ekberg tillbaka i handbollslandslaget igen.
Handboll • Publicerad 8 mars 2021
Niclas Ekberg är tillbaka i landslaget när Sverige ska spela EM-kval mot Montenegro och kvala till OS mot Tyskland, Algeriet och Slovenien. Arkivbild.
Niclas Ekberg är tillbaka i landslaget när Sverige ska spela EM-kval mot Montenegro och kvala till OS mot Tyskland, Algeriet och Slovenien. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Niclas Ekberg jublar efter att ha satt straffen mot Spanien som säkrade OS-spel 2016. Ekberg missade sedan OS i Rio de Janiero på grund av skada. Arkivbild.
Niclas Ekberg jublar efter att ha satt straffen mot Spanien som säkrade OS-spel 2016. Ekberg missade sedan OS i Rio de Janiero på grund av skada. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Inför handbolls-VM i Egypten tackade stjärnor som Lukas Nilsson, Niclas Ekberg och Linus Arnesson nej till landslagsspel på grund av coronapandemin. För Ekbergs del handlade det om att situationen för hans fru och två barn nere i Tyskland hade varit ohållbar under rådande pandemi om han samtidigt var iväg med landslaget i över en månad.

– Både jag och min familj har varit väldigt inställda på att jag skulle vara med på landslaget innan, men som omständigheterna har varit så var detta det bästa beslutet för vår familj, säger Ekberg.

"Ren och skär glädje"

Annons

Nu är Kielspelaren tillbaka i landslaget igen. Ekberg är den enda spelaren av de som tackade nej till VM-spel som tagits ut igen av förbundskaptenen Glenn Solberg. På tisdag väntar EM-kval mot Montenegro i Lund och i helgen spelas OS-kvalet i Berlin mot Tyskland, Algeriet och Slovenien.

– Jag hoppas att jag kan bidra med mycket rutin och de egenskaperna jag är bra på. Jag har kommit med i landslaget igen för att jag tydligen har bra egenskaper, säger Ekberg.

Hemma i Tyskland fick Ekberg se ett orutinerat Sverige med ett knippe debutanter ta VM-silver efter förlust i finalen mot Danmark (24–26).

– Det var ju fenomenalt. Fantastiskt skönt för svensk handboll och ett bra kvitto på att man levererar väldigt duktiga handbollsspelare. Överraskad är jag inte. För även om många av de här spelarna inte har många landskamper bakom sig spelar de på en väldigt hög nivå i sina klubblag, säger han och fortsätter:

– Det var en ren och skär glädje att se ett landslag som flög fram i VM.

Veckans samling är 32-åringens första sedan VM 2019 i Danmark och Tyskland.

– Det är alltid en otroligt stor ära att få representera Sverige. Det gör man med en stor stolthet. Jag känner mig starkare än någonsin och det kändes som rätt läge att tacka ja igen nu. Att vänta längre var inte heller aktuellt, säger Ekberg, som i mellandagarna blev Champions League-mästare med sitt Kiel.

Missade OS 2016

Ekberg var med när Sverige tog OS-silver i London 2012, men missade de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 på grund av skada. Att få spela ytterligare ett OS i karriären är en rejäl drivkraft till att fortsätta i landslaget, säger han.

– London-OS var en fantastisk upplevelse för mig och att trilla så snöpligt på målsnöret inför Rio-OS... Ett OS till hade varit en väldigt stor dröm som går i uppfyllelse.

Faktum är att det var Ekberg som bärgade OS-platsen 2016. Med fem sekunder kvar att spela av den sista kvalmatchen mot Spanien i Malmö arena satte högersexan straffen som fixade OS-biljetten.

Annons

Dyker samma läge upp igen på söndag mot Slovenien kommer Ekberg kliva fram igen.

– Nej, straffar bangar jag aldrig för att ta. Väljer tränaren att jag ska skjuta så skjuter jag gladeligen.

Fakta: Sveriges kvalvecka

På tisdagen spelar det svenska herrlandslaget handboll EM-kval mot Montenegro i Lund och fredag–söndag väntar OS-kval i Berlin.

Tolv lag får spela handbollsturneringen i OS i Tokyo till sommaren. Sex nationer är redan kvalificerade. Övriga sex blir klara efter helgens OS-kval, där ettan och tvåan i respektive grupp blir kvalificerade.

Grupp 1: Chile, Sydkorea, Norge, Brasilien.

Grupp 2: Tunisien, Portugal, Frankrike, Kroatien.

Grupp 3: Tyskland, Sverige, Slovenien, Algeriet.

Sverige har följande spelschema, fredag: Tyskland (kl 15.15). Lördag: Algeriet (18.00). Söndag: Slovenien (18.15).

Fakta: Sveriges kvalvecka

Född: 23 december 1988.

Position: Högersex.

Klubbar: IFK Ystad (–2009), AG Köpenhamn (2010–2012), Kiel (2012–).

Meriter: OS-silver 2012, EM-silver 2018, tysk mästare fyra gånger med Kiel och Champions League-mästare med Kiel 2020.

A-landskamper/mål: 176/718.

Antal mästerskap: 10 (EM 2010, VM 2011, EM 2012, OS 2012, EM 2014, VM 2015, EM 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019).

Aktuell: Gör comeback i landslaget efter att ha tackat nej till VM i Egypten i januari.

Källa: Handbollslandslaget.se

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons