Elfsborg förnedrade jumbon Degerfors

0–6 hemma mot Elfsborg och Degerfors uppträder som ett lag i fritt fall och i expressfart mot superettan.
Den som vill ha svar på varför kan med fördel studera prestationen under den första kvarten på Stora Valla.
Den var inte i närheten av allsvensk standard. Resten var inte mycket bättre.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2022
Elfsborgs Rasmus Alm firas efter ett av tre mål i 6–0-segern mot Degerfors på Stora Valla.Foto: Tommy Pedersen/TT

Sveinn Aron Gudjohnsen, Rasmus Alm och Simon Olsson smällde in varsin boll i minut 6, 9 och 16 och Degerfors förhoppningar att spräcka nollan för inspelade poäng var omintetgjorda med fem sjättedelar kvar att spela.

Degerfors kunde inför mötet åtminstone något skylla den knackiga allsvenska starten – fem raka förluster – på otur. Sju träffar i antingen stolpar eller ribba säger att en och annan god chans i alla fall skapats.

Inga ursäkter

Den här gången fanns inga ursäkter. Med ett obefintligt försvarsspel, virrigt och viljelöst agerande, fick Elfsborg fritt fram och gjorde lite som man ville.

Jumbon försvagades ytterligare av att både Anton Krajl och Joseph-Claude Gyau tvingades till byten på grund av skador under den första halvtimman. Medan Gyau haltade ut med ett hårt bandagerat lår tryckte Rasmus Alm in sitt andra mål i matchen.

Målvakten Alfie Whiteman tog några steg ut, gestikulerade och sade något till utespelarna som troligen kan kokas ned till ett "Vad håller ni på med?" Det undrade många.

– Vad ska jag säga när det står 0–4. Det är pinsamt. Vi har problem med allt, sade Nikola Djurdjic till Discovery+ i halvtid innan han avbröt intervjun och försvann in i omklädningsrummet.

Då hade publiken visat sitt missnöje och buat ut laget.

– Det har varit pinsamt. Vi måste visa stolthet och varför vi håller på med fotboll, sade Degerfors tränaren Tobias Solberg inför de sista 45 minuterna.

I 20 minuter efter pausen lyckades Degerfors freda sig. Sedan prickade Jacob Ondrejka ribban, hemmaspelarna ägnade sig åt bolltittande och Rasmus Alm kunde busenkelt peta in 0–5 och notera ett hattrick.

"Rätt så simpla mål"

– Tre rätt så simpla mål, men man ska vara på rätt plats också. Vi gör exakt det vi ska göra, vi attackerar och vi kör och därför blir det 6–0 också, säger Alm till Discovery+.

Djurdjic snackade till sig en andra varning, fick rött kort och missar nästa match mot Sundsvall. Med en man mindre blev det inte direkt lättare för Degerfors.

Inhopparen Maudo hade varit på planen i en minut när han gjorde Elfsborgs sjätte mål i 83:e minuten.