Annons

EM-guide: söndag 10 juli

En av förhandsfavoriterna, Frankrike, ska nu presentera sig för EM-publiken. Det är Italien, Belgien och Island som ska försöka störa de franska stjärnorna när grupp D sparkar igång.
Här är allt du behöver veta.
Fotboll • Publicerad 10 juli 2022
Wendie Renard och Frankrike inleder sitt EM i kväll. Arkivbild.
Wendie Renard och Frankrike inleder sitt EM i kväll. Arkivbild.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Vad: Belgien–Island.

Var: Manchester City Academy Stadium, Manchester.

Annons

Avspark: 18.00.

Tv/radio: TV12/C More, SR P4 Radiosporten

+ Så gick det i EM 2017

Belgien: Åkte ut i gruppspelet med en vinst mot Norge. Förlorade mot Danmark och Nederländerna med uddamålet.

Island: Sist i gruppen med bara ett enda mål framåt.

+ Bästa EM-resultat

Belgien: Gruppspel 2017.

Island: Kvartsfinal 2013.

+ Världsrankning:

Island är rankat på 17:e plats men Belgien är tätt bakom på plats 19.

Annons

+ Håll koll på

Belgien: Tessa Wullaert är med sina 67 mål på 109 matcher landets bästa målskytt genom tiderna. I Anderlecht har hon ett helt makalöst målfacit men succéerna utomlands har trots flera försök uteblivit.

Lyckats utomlands har däremot Janice Cayman gjort. Flest landskamper och två Champions League-titlar med Lyon har 32-åringen på sitt cv. De båda måste leverera om Belgien ska ta sig vidare från gruppen för första gången.

Island: Sara Björk Gunnarsdóttir är en svenskbekanting. Mellan 2011–2016 spelade hon i Rosengård innan flyttlasset gick till tyska storklubben Wolfsburg. Sedan 2020 spelar hon i Lyon med vilka hon vunnit två Champions League-titlar. Omåttligt populär på Island och är den enda kvinna som vunnit årets sportpersonlighet i landet, och det två gånger.

+ Olofsson dömer

I mötet mellan Norge och Nordirland smygstartade Tess Olofsson sin mästerskapsdebut då hon var fjärdedomare. Nu kliver den svenska domaren däremot in i turneringen på riktigt då hon som huvuddomare blivit tilldelad matchen mellan Belgien och Island.

Vad: Frankrike–Italien.

Var: New York Stadium, Rotherham.

Avspark: 21.00.

Tv/radio: SVT1/Play, SR P4 Radiosporten.

Annons

+ Så gick det i EM 2017

Frankrike: Tvåa i gruppen bakom Österrike. Åkte sedan ut i kvartsfinalen mot England.

Italien: Kom sist i Sveriges grupp men lyckades besegra svenskorna med 3–2 i sista matchen.

+ Bästa EM-resultat

Frankrike: Kvartsfinal 2009, 2013 och 2017.

Italien: EM-silver 1993 och 1999.

Världsrankning:

Frankrike är tredjerankade och Italien på 14:e plats.

+ Håll koll på

Frankrike: En av favoriterna till att vinna turneringen. Huserar en av världens, om inte den bästa, försvararen i världen i Wendie Renard. 15 ligatitlar och åttafaldig Champions League-vinnare med Lyon talar sitt tydliga språk.

Annons

PSG-stjärnan Marie-Antoinette Katoto utnämndes till franska ligans bästa spelare. Het kandidat till att vinna skytteligan i EM.

Italien: Mittbacken Sara Gama är oersättlig. Juventuskaptenen är anledningen till varför Italien är så defensivt solida. Redan invald i italiensk fotbolls Hall of Fame.

+ Bråk och skandaler

Interna bråk kommer på löpande band i det franska landslaget. Förbundskapten Corinne Diacre har valt att lämna två av världens bästa fotbollsspelare, Amandine Henry och Eugénie Le Sommer, hemma. Enligt Henry grät spelare över hur de behandlades efter VM-uttåget på hemmaplan 2019.

Ännu en splittring i omklädningsrummet kom när Kheira Hamraoui misshandlades med ett järnrör av två maskerade män. Attacken sades vara iscensatt av franska lagkamraten Aminata Diallo som greps och förhördes, men släpptes och nekar till att ha haft något med saken att göra. Stjärnanfallaren Katoto valde efter ett mål i PSG-tröjan, klubben alla tre representerar, att fira målet med ett "A" som målgest för att visa sitt stöd för Diallo, samtidigt som Hamraoui satt på bänken.

Island kvalificerade sig för EM som en av de bästa grupptvåorna, men förbundskaptenen som gjorde det är inte längre kvar. Jón Thór Hauksson och laget firade vilt efter EM-avancemanget och en berusad Hauksson ska då ha sagt opassande saker till spelarna varpå han valde att avgå. Nu leds de av Thorsteinn Halldórsson sedan januari 2021.

+ Det gör Sverige på söndag:

Sverige tränar vid 17.00 svensk tid och har medieaktiviteter vid 19.30.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons