Annons

EM-hjälten klev fram – räddade IFK

Det kunde blivit tidernas knall i Handbollsligan.
Jumbon Karlskrona skakade om giganten IFK Kristianstad – men med sex sekunder kvar och handen uppe klev en färsk EM-silvermedaljör fram.
– Det var på gränsen, men jag såg att målvakten låg i andra hörnet, säger matchvinnaren Albin Lagergren och ler efter 32–31-segern.
Handboll/Karlskrona • Publicerad 6 februari 2018
Albin Lagergren sköt segern till IFK.
Albin Lagergren sköt segern till IFK.Foto: Lena Ehring

IFK Kristianstad hade visserligen Olafur Gudmundsson (höft), Helge Freiman (rygg) och Tim Sörensen (hälsenor) borta.

Men vem hade trott att jumbon HIF Karlskrona, som inte vunnit i ligan sedan i oktober i fjol, skulle pressa mästarna hela vägen in i kaklet.

Annons

Möjligen en ödmjuk Albin Lagergren då – som efter rysaren passade på att berömma HIF Karlskrona.

– De gör det väldigt svårt för oss och de gör det varje gång mot oss, känns det som. Deras 7–6-spel är äckligt och Lars Möller Madsen kan välja och han gör det väldigt sent. De gör det bra, säger Albin Lagergren.

Den svenske landslagsmannen och blivande Tysklandsproffset gjorde comeback efter hjärnskakningen han ådrog sig i EM – och han tog ett stort ansvar när IFK var riktigt illa ute.

Det är ingen överdrift att påstå att Albin Lagergren (tio mål) och Stig-Tore Moen Nilsen (sex mål), de båda högerniorna, sköt hem den här matchen till IFK Kristianstad.

Stig-Tore Moen Nilsen gjorde sex mål.
Stig-Tore Moen Nilsen gjorde sex mål.Foto: Lena Ehring

Karlskrona ledde faktiskt med sju bollar, 12–5, när nästan 18 minuter var spelade.

Hemmapubliken (729 åskådare) vädrade en knall och IFK-spelarna såg rejält bleka ut om nosen när ett heltänt Karlskrona stack iväg.

– Det är klart att det var lite nervöst när de leder med sex-sju bollar, men i andra halvlek tycker jag att vi har ett bra lugn och vi håller bollen nästan hela sista minuten i matchen, säger Albin Lagergren.

– När vi fick till försvarsspelet så fick vi några enkla mål som stärkte oss, säger landslagsmannen.

Han började matchen på bänken, men kom in halvvägs i den första halvleken och spelade sedan på en nivå som bara han kan.

Själv klagade han på matchrost efter tio dagars frånvaro.

Annons

– Det var tunga ben. Jag kände mig lite matchotränad, men det var skönt att vara tillbaka och känna på det inför Hammarby (torsdag) och Nantes (lördag), säger Albin Lagergren.

Om vi bortser från Mario Lipovacs 1–0-mål i matchinledningen så tog det 47 långa minuter för IFK Kristianstad att ta ledningen på riktigt i matchen.

Albin Lagergren gjorde då 26–25 till IFK, men ett heroiskt kämpande Karlskrona vägrade ge sig.

Viktor Hallén hade chansen att göra 31–29 från vänsterkanten med tre minuter kvar och därmed i praktiken stänga matchen – men Vladan Abramovic stod i vägen.

Rysaren skulle alltså fortsätta och med 52 sekunder kvar satte förre Vinslövsspelaren Tobias Nordahl 31–31.

Albin Lagergren fick sista ordet.

Med sex sekunder kvar och handen uppe klev han fram.

– Det var på gränsen där, men det bara att ta läget, säger matchvinnaren och ler.

Redan på torsdag är det dags igen mot Hammarby och på lördag är det Nantes som väntar.

Tummen upp, Lagergren.
Tummen upp, Lagergren.Foto: Lena Ehring
Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons