Annons

En trippel i IFK mot IFK: ”För oss är det en ren bonus”

Det är nästan nio år sedan han lämnade IFK Kristianstad.
Nu är han inne på sin sjätte säsong som tränare för IFK Ystad.
Men känslorna för IFK Kristianstad finns fortfarande kvar.
– IFK Kristianstad har en stor plats i mitt hjärta, säger Kenneth Andersson, som laddar för ett trippelmöte med de svenska mästarna.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 15 december 2018
Kenneth Andersson förbereder sitt IFK Ystad för en intensiv period.
Kenneth Andersson förbereder sitt IFK Ystad för en intensiv period.Foto: Mark Hanlon

Julen börjar närma sig med stormsteg och för Handbollsligan skruvas nivån upp ytterligare. Framför allt för två av seriens lag. IFK Kristianstad och IFK Ystad kommer på de tretton kommande dagarna att spela fem matcher. Tre matcher där lagen möter varandra.

– Jag föredra att möta IFK Kristianstad tre gånger på så kort tid än vilket annat lag som helst i ligan, säger IFK Ystads tränare Kenneth Andersson.

Annons

För de som kan sin IFK Kristianstad-historia vet att Kenneth Andersson var en stor del i att IFK tog steget upp i dåvarande elitserien. I februari 2012 fick han lämna klubben till förmån för Ola Lindgren.

Sedan 2013 har han varit tränare i IFK Ystad, men kärleken för IFK finns fortfarande kvar.

– Det har bytts ut en del folk sedan jag var i föreningen. Men jag kom ihåg för två år sedan när jag kom tillbaka till Arenan med IFK Ystad, då var det känslosamt och det kommer säkert att bli så på onsdag också. Jag har varit i IFK Ystad länge nu och jag känner för varje dag som går hur jag mer och mer blir en supporter och föreningsmänniska för dem. Men IFK Kristianstad har fortfarande en stor plats i mitt hjärta och det är det laget jag håller på, om de inte ställs mot mitt lag så klart.

IFK Ystad är nykomlingar den här säsongen och har så här långt stått för fina prestationer. Laget har bland annat slagit HK Malmö och nu senast tog skåningarna poäng i hemmamatchen mot Alingsås.

– Vår målsättning är att vara bland de tio främsta så att vi slipper kvala och än så länge håller den planen, så vi får vara nöjda, säger Andersson och fortsätter:

– Det är väl fyra matcher där vi har varit helt chanslösa, men annars tycker jag att vi har tagit för lite poäng sett till hur vi har spelat. Det är många matcher där vi har fört matcherna och haft ledningen i slutet men tappat. Vi har en del rutinerade spelare, men som lag har vi inte riktigt fått in den rutinen att hålla i 60 minuter. Nu senast kom vi tillbaka så det var förhoppningsvis väldigt nyttigt för oss.

Utöver de tre matcherna mot IFK Kristianstad så kommer IFK Ystad att ställas mot Redbergslid i ett back-to-back-möte. Kenneth Andersson har strategin klar för sig.

– Framför allt så är det i matcherna mot Redbergslid som vi har störst chans på poäng. Så vårt fokus ligger framför allt på de två matcherna. I matcherna mot IFK Kristianstad får vi försöka lära så mycket som möjligt. Vi kan spela bra, men fortfarande förlora med sju bollar.

Hur ser du på att ni möter IFK Kristianstad tre gånger på 13 dagar?

– Det finns ett lag i serien som är rustat och har erfarenheten att spela så många matcher på så kort tid och det är IFK Kristianstad. Alla andra lag i Handbollsligan har en månad av sådant tufft matchande, Kristianstad har sex sådana månader. För oss är det en ren bonus att det blir så här. Det är roliga matcher att spela och vi går in i dem helt utan press.

Annons

Hur ser du på årets IFK Kristianstad?

– De har inte riktigt fått med sig den bredden de hade förra året. Innan har de kunnat rotera utan att tappa mark i ligan och det har de inte riktigt lyckats med i år. Det sitter kanske inte lika bra i år. Jag tycker fortfarande att de är Sveriges bästa andrafas-lag, men i det uppställda spelet har de inte varit lika skarpa. Men nu ser vi hur det har sett ut när de inte har Champions League att tänka på. De har inte gett motståndarna någon som helst chans.

Per Widerberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons