Annons

England vann inför rekordpublik: "Obeskrivligt"

England fick en kanonstart på hemma-EM.
Det var folkligt, festligt och näst intill fullsatt när Österrike besegrades med 1–0 inför rekordpubliken 68 871 åskådare på Old Trafford i Manchester.
Fotboll • Publicerad 6 juli 2022
Englands Beth Mead (7) firar med Ellen White, till vänster, och Georgia Stanway efter att ha gjort premiärmålet i EM i segermatchen över Österrike.
Englands Beth Mead (7) firar med Ellen White, till vänster, och Georgia Stanway efter att ha gjort premiärmålet i EM i segermatchen över Österrike.Foto: Rui Vieira/AP/TT
En ung supporter – på jakt efter en souvenir – bland 68|871 åskådare på Old Trafford.
En ung supporter – på jakt efter en souvenir – bland 68|871 åskådare på Old Trafford.Foto: Rui Vieira

England tillhör förhandsfavoriterna tillsammans med bland annat Sverige i EM.

Hemmanationen har aldrig vunnit ett internationellt fotbollsmästerskap på damsidan, men har varit långt framme och nosat och nådde – precis som Österrike – semifinal i senaste EM 2017.

Annons

Men under nya förbundskaptenen Sarina Wiegman, som ledde Nederländerna till seger 2017, har hoppet byggts upp och laget kom till EM-premiären med 14 raka matcher utan förlust, varav sex raka segrar.

Starten på EM blev också festlig.

Tidigt segermål

Ett utsålt Old Trafford – ofta kallat för "Theatre of Dreams – kunde ganska snabbt börja drömma om ett framgångsrikt hemmamästerskapet för England.

Redan i den 16:e minuten slog Beth Mead till då Arsenalanfallaren lyfte in 1–0 över Österrikes målvakt Manuela Zinsberger, klubbkamrat i Arsenal.

Österrikes back Carina Wenninger försökte rensa bort bollen på mållinjen – men var aningen försent ute, visade VAR-repriserna.

– Det är en fantastisk start på turneringen med en seger och jag är väldigt glad över att få göra mål, säger Mead.

England hade full kontroll på matchen, men kunde inte utöka ledningen trots fler möjligheter.

Rekord för EM

Publiksiffran 68 871 är rekord för en match i damernas EM. Englands landslagsrekord är 77 768 åskådare från en landskamp mot Tyskland på Wembley 2019.

Damfotbollen har tagit stora kliv publikmässigt och Barcelona slog världsrekord i Champions League tidigare i år då 91 648 fyllde Camp Nou för den första Champions League-semifinalen mot Wolfsburg.

Drygt en halv miljon biljetter har sålts till Englandsmästerskapet, vilket innebär att rekordet från förra EM i Nederländerna, som sågs av 240 000 åskådare, kommer att slås.

Annons

Övriga lag i Englands och Österrikes grupp är Norge och Nordirland.

Sverige spelar sin första match på lördag mot Nederländerna i Sheffield.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons