GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Enkel seger för Varenne i Elitloppet

TRAV För en vecka sedan paraderade Varenne och tränaren Jori Turja på Piazza Del Popolo i Rom inför ett par tusen människor. På söndagen fick de segerdefilera framför 34831 åskådare på Solvalla efter att ha vunnit Elitloppet.
Sport • Publicerad 28 maj 2001
En Klasshäst. Italienske Varenne vann det 50:e Elitloppet och han skrev in sig som en av de riktigt stora vinnarnaBilder: PRESSENS BILD
En Klasshäst. Italienske Varenne vann det 50:e Elitloppet och han skrev in sig som en av de riktigt stora vinnarnaBilder: PRESSENS BILD
Foto: 

–En dröm har gått i uppfyllelse, sade Jori Turja och gav kusken Giampaolo Minnucci ännu en björnkram.

Italienske Varenne vann det 50:e Elitloppet och han skrev in sig som en av de riktigt stora vinnarna. Han pressade musten ur ledande Victory Tilly och vann ganska enkelt på 1.10,7/1609 m autostart.

Fjolårsvinnaren Victory Tilly fick även släppa Solar Effe förbi sig kort före mål. Därmed blev det dubbelt italienskt i ett lopp som italienarna tidigare aldrig har vunnit.

–Det här är otroligt stort i Italien. Snart ringer nog presidenten och gratulerar, skrattade Giampaolo Minnucci.

Stig H Johansson var inte särskilt besviken efteråt.

–Nej, det kan man inte vara. Visst vill jag vinna alla lopp och speciellt Elitloppet, men vi fick stryk av en bättre häst och det är bara att acceptera, sade Stig H Johansson.

–Jag tyckte ändå att ”Victor” gjorde två fina lopp, sedan har Varenne utvecklats en hel del sedan förra året. Men det har jag sett i de lopp han vunnit tidigare.

Victory Tilly var favorit i sitt försök, men lyckades inte försvara sig mot Solar Effe som kom med en bra spurt.

Tiden för båda var 1.10,9. Varenne däremot visade redan i försöket att han hade toppform. Hästen travade utvändigt om ledande B.W.T.Magic, men vann ändå med drygt två längder på fina 1.10,6. Den näst bästa tiden någonsin över kort distans.

–Det blev ett hårt lopp, men Varenne gjorde det på ett sådant sätt att jag inte var orolig inför finalen, sade Turja.

I finalen tog Victory Tilly som väntat hand om ledningen med Varenne snett bakom. Första varvet gick efter långsamma 1.12,6 och för ett ögonblick trodde man att Johansson var på väg att stjäla loppet.

Men 800 meter kvar tryckte Minnucci gasen i botten.

–Jag har aldrig kört fortare på en långsida än idag. Hade jag öppnat munnen hade jag dragit på mig halsfluss, sade Giampaolo med ett flin.

Ett större leende hade Minnucci i vinnarcirkeln. Där hissades han i luften av italienska fans och Varennes ägare, och glädjen var sanslös.

Jori Turja tog det – som vanligt – lugnt. Även om han fick lite ”puls” under finalen.

–Man är ju aldrig riktigt säker när Stig H är med, han är en mästare på att få ut det lilla extra ur varje häst. Och när första varvet gick sakta började jag fundera lite. Men i sista kurvan såg jag att min häst var starkare än Victory Tilly. Turja är född i Finland, men han har fått sin travutbildning i Sverige hos Olle Goop under 15 år. För sex år sedan flyttade han till Italien och efter bara några år var Turja en av Italiens bästa travtränare.

När sedan Varenne började rada upp storsegrarna har framgångarna ökat.

–Det är en fantastisk häst på många sätt. En detalj är hans enorma kurvteknik. När andra hästar blir trötta i sista sväng får de svårt att trava riktigt bra. Varenne bara glider runt kurvan och får oftast övertaget redan där.

Varenne fick 2 miljoner kronor för segern och har sprungit in nästan 30 miljoner totalt.

Nästa start blir antagligen i Milano om en månad. Sedan ska Turja förverkliga sin andra stora dröm:

–Elitloppet har alltid varit nummer ett, min andra stora dröm är att vinna på The Meadowlands i USA. Och vi kommer nog att starta i Breeders Crown och Nat Ray trot i New York i slutet av juli.

Det lutar åt att även den drömmen går i uppfyllelse för Jori Turja.

Av Stig Lindmark, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.