Annons

"Etiskt problem att testa friska spelare"

Den europeiska toppfotbollen förbereder sig för att återuppta säsongerna.
En del i vägen tillbaka är omfattande tester av spelare – något som kan öppna för moraliska frågor.
Fotboll • Publicerad 4 maj 2020
Real Madrid-spelarna måste testas innan de kan återgå till gruppträning. Arkivbild.
Real Madrid-spelarna måste testas innan de kan återgå till gruppträning. Arkivbild.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Den spanska dagstidningen El País skriver att epidemiologer i landet tror att det kommer vara mycket svårt att förhindra smittspridning inom klubbarna om tanken är att man ska spela match var tredje dag. Åtminstone utan massiva karantänsregler.

En stor fråga är hur man ska man kunna garantera spelarnas säkerhet samtidigt som testerna för covid-19 inte är helt ofelbara, skriver tidningen.

Godkänt av regeringen

Annons

Spelarna i herrarnas La Liga ska successivt återuppta träningen på klubbarnas anläggningar, till att börja med genom individuell träning från den här veckan. Spelarna ska testas för det nya coronaviruset, enligt ett protokoll som ligan tagit fram och som godkänts av regeringen. Men enligt El País är det fortfarande inte bekräftat att klubbarna har tillgång till det coronatest som man åsyftar i protokollet.

Fernando Rodríguez Artalejo, chef vid avdelningen för smittskydd och folkhälsa vid Madrids universitet, pekar även på ett etiskt problem:

– Spanien har kapacitet att utföra 50 000 PCR-tester (en teknik för covid-19-test) per dag. Med tanke på avtrappningen kan det mycket väl finnas 50 000 personer, med symptom som pekar på coronaviruset, på vilka man skulle kunna utföra ett PCR-test. Att testa helt friska människor som fotbollsspelare skapar ett etiskt och juridiskt problem, säger han.

25 000 döda

– Jag förstår att fotbollsspelarna har speciella förutsättningar, men generellt görs PCR-test i väldigt specialiserade laboratorier, som för närvarande drivs av hälsoministeriet, fortsätter han.

Spanien har över 220 000 rapporterade fall av coronaviruset och över 25 000 människor har avlidit till följd av covid-19.

La Liga hoppas fortfarande på att kunna spela färdigt säsongen i sommar, till skillnad från franska Ligue 1 som har meddelat att säsongen inte kommer att återupptas och att PSG koras till franska mästare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons