Annons

Falkenberg ur när Mjällby slog rekord

Falkenberg slutar sist i allsvenskan efter 2–3-förlusten mot Mjällby.
Blekingelaget har å sin sida gjort en rekordsäsong med sin femteplats.
Fotboll • Publicerad 6 december 2020
Tungt för Falkenberg som gör Helsingborg sällskap ned till superettan.
Tungt för Falkenberg som gör Helsingborg sällskap ned till superettan.Foto: Adam Ihse/TT

Falkenbergs FF:s första försök i allsvenskan blev treårigt (2014–16). Den här gången åker laget ur efter bara två säsonger.

Som vanligt följs FFF och Helsingborg åt i seriebytet. För två år sedan jublade båda. Nu är det depp.

Annons

– Det är en tomhet nu. Det känns som att vi har haft marginaler emot oss hela säsongen och inte heller varit tillräckligt bra i de avgörande lägena. Matchen idag visar väl hur hela säsongen har varit, säger Falkenbergs lagkapten Calle Johansson.

Laget hade behövt seger i sista matchen för att ha en möjlighet att rädda sig till kvalplats. Trots en drömstart med Tobias Englunds 1–0-mål efter drygt en minut, så gled matchen som så ofta iväg ifrån de gultröjade.

”Falkenberg tar sig upp igen”

John Chibuike gav visserligen Falkenberg hopp när han sparkade in kvitteringen till 2–2 med 20 minuter kvar.

Men Jacob Bergström avgjorde för Mjällby i 90:e minuten när han satte sitt andra mål.

Calle Johansson försöker se en positiv framtid i motgångens stund.

– Efter ett år i superettan där alla samlar kraft och drar åt samma håll så är jag övertygad om att Falkenberg kommer att ta sig upp igen, säger han till Dplay.

Gick förbi Norrköping

Årets nykomling Mjällby AIF har däremot skäl att jubla. Tack vare avslutningen med fem raka segrar klev laget tills sist förbi även IFK Norrköping i tabellen.

Femteplatsen och 47 inspelade poäng överträffar resultatet från 2010. Då slutade Mjällby sexa på 43 poäng.

– Det är en fantastisk säsong som killarna har gjort. Vi har slagit alla rekord man kan tänka sig. 47 poäng… Jag tror ingen hade trott på det före säsongen. Inte jag själv heller. Det är enormt för en nykomling, säger tränaren Marcus Lantz till Dplay, och försöker förklara framgångsfaktorerna:

– Vi har nog varit ganska tydliga i det vi ville göra från första början. Jag tror att alla har varit medvetna om vad de ska göra i sina roller. Och säsongen började bra i cupen när vi slog ut svenska mästarna Djurgården. Det gav självförtroende och sedan har det rullat på. Vi har aldrig funderat så mycket utan trott på det vi har jobbat med.

”De har valt ett annat spår”

Annons

Succétränaren lämnar nu klubben efter bara en säsong.

– Om det är någon gång man ska sluta så är väl nu, på toppen, säger Marcus Lantz till Dplay och fortsätter:

– Klubben har bestämt sig för att de ska gå på ett annat spår, och det får jag acceptera. Det finns inget ont från mig mot Mjällby. Vi har haft väldigt fint samarbete under året. Vår ordförande Magnus Emeus och sportchef Hasse Larsson har stöttat mig till hundra procent. Men de vill att Mjällby ska se annorlunda ut 2021. Och det vill de göra med en annan tränare. Då blir det så, helt enkelt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons