Annons

Falun protesterade – världscupen kan flyttas

I början av december är tjälen svag och skidspåren dåliga i Dalarna.
Därför blev Falun besviket när man fick se första förslaget på vinterns världscupprogram.
Den svenska arrangören protesterade – och det verkar nu ge resultat.
Skidor • Publicerad 8 maj 2022
Frida Karlsson under världscuptävlingarna i Falun i mars. Arkivbild.
Frida Karlsson under världscuptävlingarna i Falun i mars. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

– Vi håller tummar för ett datum som gynnar Falun, säger Ulrika Back Eriksson, vd för arrangerande Svenska skidspelen.

Första beskedet från Internationella skidförbundet (Fis) var att skidtävlingarna i Falun ska avgöras redan den 3-4 december, till skillnad från förra säsongen då de avgjordes i mars.

Annons

Det gjorde Ulrika Back Eriksson besviken.

– Vi tycker inte att det är ett bra förslag. Det är inte bästa tiden att ha tävlingen, sade hon då.

Nu säger hon:

– I december kommer vi med största sannolikhet inte att ha tjäle i marken och kan inte lägga populära sträckor ute i skogen.

Klimatutmaning

Falun är en av de klassiska skidorterna som drabbats hårt av det varmare klimatet. Trots att det redan ligger ett rekordstort lager med konstsnö i Falun för att klara eventuella tävlingar i december kommer det att bli problem.

– I december är det inte troligt att vi kan gå på ordinarie distansbanor. Då får vi titta över andra tävlingsformer, säger Ulrika Back Eriksson.

Men nu verkar Falun få sin vilja igenom i alla fall.

Svenska skidförbundet och arrangören i Falun har haft en dialog med Fis (Internationella skidförbundet) och nu ser det ut att resultera i att Falun-tävlingarna kan få ett nytt datum, till efter årsskiftet.

– Frågan är under beredning i Fis exekutivkommitté och det finns olika alternativ och lösningar kring kalenderfrågorna för världscupen 2022/2023, som nu ligger på bordet. Inget beslut är taget med besked kommer senare i maj, säger svenska längdchefen Lars Öberg, som sitter med i Fis exekutivkommitté som fastställer tävlingsprogrammet.

Hoppfullt

Ulrika Back Eriksson är förhoppningsfull:

Annons

– Vi ser gärna det i mars, samtidigt vill många andra ha det. Men vi vill gärna ha tävlingarna efter årsskiftet för det ger oss möjligheter att skapa bättre möjligheter för tävlingarna.

När världscupprogrammet spikas strävar Fis efter att dela in säsongen i block för att bland annat effektivisera resandet.

Av tradition finns ett inledande nordiskt block med premiären i finländska Ruka i slutet av december.

Nästa nordiska block ligger i slutet av säsongen med bland annat Holmenkollen och Lahtis.Två arrangörsorter som är prioriterade eftersom de kan erbjuda hela nordiska programmet med längd, backhoppning och nordisk kombination.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons