Annons

Farsartad strid i golfförbundet

GOLF Ordförandevalet vid Svenska golfförbundets årsmöte på lördagen riskerar att bli en fars. Valberedningens man, Christer Örning, måste inför omröstningen plädera för en annan kandidat – den sittande ordföranden Ulf Laurin.
Sport • Publicerad 7 april 2001

Här är de märkliga turerna kring ordförandevalet:

Valberedningen presenterade sitt förslag till ny ordförande – Christer Örning, som är ordförande i Skånes distriktsförbund. Samtidigt berättade Ulf Laurin att han är beredd att ta en tionde ordförandeperiod för att slutföra den planerade omorganisationen av förbundets ledning.

Annons

Ordförandena i sex Skåneklubbar skickade senare ett brev till samtliga svenska klubbar och hävdade att 35 av de 52 klubbarna önskar att Laurin sitter kvar. Och vid Skånes distriktsförbunds årsmöte 17 mars beslöts att man ska lägga distriktets röster på Laurin. Samtidigt meddelade Örning att han hoppade av som ordförandekandidat.

–Det hade varit så turbulent en tid att jag inte ville vara med längre, sade han till golf.se.

Ett annat skäl, har Örning sagt, var att han hotades med att förbundet skulle tappa sponsorer om han valdes till ordförande.

Efter en tid ångrade sig Örning och sade sig på nytt ställa upp som ordförandekandidat.

–Jag fick ett sånt stöd utifrån landet, fick brev, mejl och blommor och bestämde mig för att trots allt stå kvar som kandidat, sade han.

Alla golfdistrikt har tagit beslut i hur de ska rösta på lördagen. Inför mötet står det 30–26 till Örnings fördel enligt golf.se´s kartläggning. Sex distrikt, som tillsammans har 23 röster, har dock lämnat öppna mandat till sina årsmötesdelegater. Dessa beslutar sig alltså inte förrän efter presentationen av kandidater vem man ska rösta på.

”Striden om ordförandeposten i Sveriges näst största idrottsförbund, som har över en halv miljon medlemmar, bottnar i en accelererande maktkamp mellan förbundets styrelse och distrikten där distrikten inte tycker att förbundet lyssnar på rörelsen” skriver golfförbundets informationschef Anders Janson på golf.se.

Oberoende av ordförandestriden har golfförbundet gjort en utredning, golfens strukturutredning (GSU) som presenterades under förbundsmötet redan på fredagen. Utredarna har haft till uppgift att finna vägar som ska göra informations- och beslutsvägar inom svensk golf bli bättre, lättare och snabbare. Utredarna föreslår bland annat att förbundsstyrelsen ska rekryteras regionalt samt utökas med ordförandena i förbundets baskommittéer.

Man föreslår också att motioner och styrelseförslag till årsmötet ska lämnas in tidigare på hösten för att kunna gå direkt ut på remiss till klubbar och distrikt.

Det ska också presenteras nya ledningsfunktioner på förbundet där det är tänkt att det dagliga arbetet ska ledas av en koncernchef.

Detta kan det också bli debatt om. Frågan är nämligen vilken lön som är skälig för en ledare av ett ideellt idrottsförbund. Siffror som nämnts är 85000 kronor i månaden.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons