Annons

Fem svenska medaljhopp i friidrotts-EM

Armand Duplantis är inte den enda svensken med guldchans i inomhus-EM i friidrott.
Här är de fem största blågula medaljhoppen i polska Torun.
Friidrott • Publicerad 3 mars 2021
Världsrekordhållaren Armand Duplantis är det största svenska guldhoppet i inomhus-EM.
Världsrekordhållaren Armand Duplantis är det största svenska guldhoppet i inomhus-EM.Foto: Michael Kappeler/AP/TT
Khaddi Sagnia. Arkivbild.
Khaddi Sagnia. Arkivbild.Foto: Christine Olsson /TT
Fanny Roos. Arkivbild.
Fanny Roos. Arkivbild.Foto: Alastair Grant AP/TT

Armand Duplantis, stavhopp

Stavhoppsstjärnan, som slog dubbla världsrekord i fjol, har börjat året starkt med tre hopp över sex meter.

Han tvingades avstå ett par tävlingar i februari på grund av skadekänning i ett lår, men verkar ha konserverat storformen. Vid förra veckans gala i Belgrad bjöd han nämligen på världsårsbästa i form av 6,10. Mycket talar för att det blir en guldduell mot franske legendaren Renaud Lavillenie som verkar ha hittat formen efter några tyngre säsonger och tagit 6,06 i vinter.

Annons

Tävlar: Kval lördag kl 10.04, eventuell final lördag 18.45.

Andreas Kramer, 800 meter

Kramer krossade Martin Enholms 29 år gamla inomhusrekord med 1,43 sekunder när han sprang 800 meter på 1.45,09 för ett par veckor sedan. Inför EM i Polen har Europaettan och värsta konkurrenten Elliot Giles dragit sig ur, vilket innebär att Kramer kommer till mästerskapet som tvåa på distansen. Bara britten Jamie Webb har sprungit snabbare.

– Det är klart, om en av medaljfavoriterna försvinner så ökar medaljchanserna. Jag siktar högt och ser inget annat än att ta mig till final och fajtas om medaljerna, säger han.

Tävlar: Försök fredag kl 19.55, ev semifinal lördag 19.25, ev final söndag 18.25.

Khaddi Sagnia, längdhopp

Sagnia har inte fått det att flyta på de stora mästerskapen och har som bäst slutat på sjätteplats (Inne-VM 2018 och EM 2016). Men när hon beger sig till Torun är det som ett svenskt medaljhopp. 26-åringen har världens näst längsta hopp i år med 6,82.

Hon slipper också en av sina värsta konkurrenter i Ivana Spanovic. Den regerande inne-EM-mästarinnan har åkt på en skada och lämnat återbud. Lyckas Sagnia hålla nerverna i schack kan det mycket väl räcka till medalj.

– Det gäller att gå in till EM och vara iskall. Bara ha fokus på det vi jobbat på och som vi gjort på alla andra tävlingar. Sedan får vi se hur långt ens bästa tar en, säger hon.

Tävlar: Kval fredag kl 12.18, ev final lördag 19.40.

Thobias Montler, längdhopp

Regerande silvermedaljören från inne-EM i Glasgow 2019 kommer till mästerskapet som Europatrea. 25-åringen har sett pigg ut under säsongen och har tre hopp över åtta meter så här långt. Årsbästat kom på SM i Malmö i februari där han hoppade 8,13 och säkrade ett av inne-SM:s mest väntade guld.

– Jag har höga förhoppningar, det var en andraplats senast och jag vill inte placera mig sämre i år. Jag är ute efter medaljerna, det vore konstigt annars, säger han.

Annons

Kval torsdag 19.08, ev final fredag 20.20.

Fanny Roos, kula

26-åringen från Småland har imponerat rejält under säsongen och putsade i torsdags sitt svenska rekord till 18,85 meter. En ökning med två decimeter. Kastet är det tredje längsta i Europa i år och Roos har seglat upp som en het medaljkandidat på kommande EM. Skulle hon lyckas med den bedriften skriver hon in sig i historieböckerna som första svenska att ta en medalj i kula på ett internationellt mästerskap.

– Jag hoppas att jag får en fullträff snart. Det känns som att jag inte riktigt har fått det ännu, säger hon till Friidrottskanalen.

Tävlar: Kval torsdag kl 19.15, ev final fredag 19.06.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons