GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IFK positiva till att vaccinpass införs på idrottsevenemang: ”Nu får vi möjligheten”

Regeringen vill införa vaccinpass på inomhusarenor på evenemang med över 100 personer. De nya reglerna ska börja gälla den 1 december.
– Vi får se på detaljerna innan vi hoppar jämfota, men i grunden är vi väldigt positivt inställda, säger IFK Kristianstads klubbchef Jesper Larsson.
Idrott • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 17 november 2021
IFK Kristianstad har tidigare stått bakom önskemålet om vaccinpass på idrottsevenemang.
IFK Kristianstad har tidigare stått bakom önskemålet om vaccinpass på idrottsevenemang.
Foto: Mikael Persson

Efter att publikrestriktionerna lyftes för knappt två månader sedan har smittspridningen ökat och nu meddelar regeringen att vaccinbevis kommer att införas på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer.

– Om arrangörerna använder vaccinationsbevis behöver man inte begränsa sitt arrangemang, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens men tillägger att det inte är ett krav att använda bevisen.

Däremot måste de som inte gör det, följa vissa restriktioner. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, är begränsningarna inte helt klara.

– De begränsningar som kan komma att införas är bland annat antal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap, säger Tegmark Wisell.

– Ingen ska avstå från att boka biljetter till arrangemang av rädsla, att man inte vill sitta bredvid ovaccinerade, säger Amanda Lind.

IFK:s klubbchef Jesper Larsson har redan tidigare varit positiv till vaccinpass och i september tittade klubben på möjligheten att införa passen i Kristianstad Arena.

– Vi är fortsatt positiva. Vi får se på detaljerna innan vi hoppar jämfota, men i grunden är vi väldigt positivt inställda, säger Jesper Larsson efter onsdagens besked.

– Vi har en stor del av vår trogna publik som vi vet inte kommer av den anledningen att vi inte får ha vaccinpass. Rädslan kvarstår hos de här människorna och de har efterfrågat vaccinbevis. Nu får vi möjligheten att införa det, vilket är jättebra.

Även Kristianstads IK är försiktigt positiva till förändringen.

– Vi får rätta in oss i ledet och följa de spelregler vi får. Vi har haft det på känn och hellre det här än att spela inför tomma läktare. Det kanske kan göra att några till går och vaccinerar sig, säger klubbchefen Totte Karström.

Men införandet av vaccinpass kommer också med en del frågetecken. Till exempel hur det ska fungera rent praktiskt och hur klubbarna ska hantera de säsongskortsinnehavare som eventuellt inte har vaccinerat sig.

– Det vet vi inte exakt, men jag tror inte vi har så många i vår publik som inte är vaccinerade. Men det återstår att se, ska de ha pengarna tillbaka om de köpt säsongskort? Det vet vi inte och det får väl regeringen bena ut, säger Jesper Larsson.

– Sedan hur man ska gå till väga rent praktiskt är frågan. Ska det scannas blir det ett jätteproblem. Men jag kan tänka mig att man får visa upp beviset i entrén, då går det hantera på ett smidigt sätt, säger Larsson.

Ett annat orosmoln lyfts fram av Jenny Silfverstrand, vd för SHL, som poängterar att det ännu är oklart om förslaget innebär att vissa för verksamheten prioriterade grupper utesluts för evenemangen.

– Det finns en oro för gruppen av barn och ungdomar, de som i allmänhet inte är vaccinerade. De är en viktig del av våra verksamheter och har en självklar plats på våra arenor. Det är detaljer vi måste räta ut frågetecknen kring de närmsta dagarna, säger hon.

Fakta

Alla turer i publikfrågan

Efter två månader med fyllda idrottsarenor vill regeringen att det från 1 december ska krävas vaccinpass för att komma in på matcher och turneringar inomhus.

Här är alla turer med publikrestriktioner under coronapandemin.

• 2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från den 1 november.

1 november: Falkenberg tar in 267 personer i hemmamatchen mot Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

• 2021

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

31 mars: Regeringen beslutar enligt Folkhälsomyndighetens begäran att skjuta på lättnaderna av publiktaket till den 3 maj.

12 maj: Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på idrottsarenor med ytterligare två veckor. Den 1 juni blir det möjligt med mer publik – upp till 500 personer.

1 juli: Fotbollsklubbarna i de två högsta serierna på dam- och herrsidan får ta emot 3 000 supportrar på arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3 000 per sektion eller avgränsad yta på läktarna.

3 juli: Norrköping tar emot Malmö FF inför 2 487 åskådare. Det är första gången det är fler än 300 åskådare på en herrallsvensk match sedan 2019.

7 september: Regeringen meddelar att deltagartaket på evenemang och allmänna sammankomster tas bort från 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

1 december: Regeringen meddelar att man jobbar med att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, inomhus, för fler än 100 personer från den 1 december.

TT
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.