Sport • Publicerad 7 januari 2001

Finaldagens matcher:

Herrar, semifinaler:

IFK Hässleholm–Mjällby AIF 5–1 (1–1)

Målen: 1–0 David Eek, 1–1 Pontus Andersson, 2–1 Andreas Dahl, 3–1 Andreas Dahl, 4–1 Christian Fegler, 5–1 David Eek.

Så gick det till: Mjällby har aldrig vunnit turneringen, i år skulle det vara dags. Laget hade imponerat stort fram till semifinalen och där väntade regerande mästarna IFK Hässleholm. Ett ungt, men otroligt smart spelande Hässleholm satte stopp för favoriterna. Christian Fegler storspelade i målet och tog allt, så när som på Pontus Anderssons tåfjutt i krysset.

Matchens lirare: Christian Fegler, IFK Hässleholm.

Åhus HBK–Kristianstads FF 4–3 efter förlängning (2–2)

Målen: 0–1 Mikael Thomasson, 1–1 Jimmy Olsson, 1–2 Marcus Svensson, 2–2 Ludvig Nordeklint, 3–2 Christian Olsson, 3–3 Mikael Thomasson, 4–3 Jimmy Olsson.

Så gick det till: Åhus målvakt Ludvig Nordeklint kom att spela huvudrollen. Dryga minuten före pausvilan stänkte han in en frispark till 2–2 och gav Åhusgrabbarna nytt hopp. I andra halvlek gjorde ”Ludde” sedan fyra kanonräddningar och Anders Svahn måste drömma mardrömmar om Åhuskeepern. Båda lagen gjorde ett mål i andra halvlek och matchen fick avgöras i förlängningen. Åhus hade de bästa chanserna och när det blev spel fyra mot fyra så steg ”Ludde” fram och lossade stora kanonen. KFF–målvakten Jörgen Bengtsson orkade inte hålla bollen och Jimmy Olsson rullade den i tomt mål, sen sjönk han jublandes ner på knä.

Matchens lirare: Ludvig Nordeklint, Åhus

Final:

IFK Hässleholm–Åhus HBK 3–4 (1–3)

Målen: 1–0 David Eek, 1–1 Fredrik Lovén, 1–2 Fredrik Lovén, 1–3 Lukas Pettersson, 2–3 David Eek, 3–3 Martin Nilsson, 3–4 Per Brynolfsson.

Så gick det till: Regerande mästarna IFK Hässleholm var favorit, inte minst efter den övertygande semifinalvinsten mot Mjällby. Men trots drömstarten med 1–0 efter ett par minuter kom laget aldrig upp i normal standard. Det är möjligt att Åhus gjorde Hässleholm dåligt, eller så handlade det om underskattning.

Åhus vände 0–1 till 3–1 innan halvtid och såg länge ut att vinna finalen, men då vaknade Hässleholm. David Eek reducerade och Martin Nilsson kvitterade. Åhusspelarna såg trötta och slitna ut, men Nordeklint släppte inte fler bollar förbi sig och förlängning fick än en gång avgöra.

Med tre spelare var på plan kom avgörandet. Hässleholm vann uppkastet och Fegler fick chansen att avgöra, men sköt över. Åhus fick chansen och tog den. Matchens lirare Fredrik Lovén frispelade Per Brynolfsson som rullade in segermålet.

Matchens lirare: Fredrik Lovén, Åhus HBK

Pojkar 12

Ifö/Bromölla–Wä IF 3–4 (1–3)

Målen: 0–1 Rasmus Nilsson, 1–1 Peter Nordin–Olsson, 1–2 Rasmus Nilsson, 1–3 Rasmus Nilsson, 1–4 David Rydén, 2–4 Daniel Salltun, 3–4 Daniel Salltun.

Så gick det till: Rasmus Nilsson såg till att Wä hade ledningen med 3–1 i halvtid. David Rydén ökade till 4–1 och matchen verkade avgjord. Men Bromölla gav inte upp och Daniel Salltun reducerade till både 2–4 och 3–4, men närmare än så kom Bromölla inte.

Matchens lirare: Rasmus Nilsson, Wä.

Pojkar 14

Ifö/Bromölla–Åhus HBK 7–3 (2–2)

Målen: 1–0 Jesper Westerberg, 1–1 Daniel Olsson, 2–1 Viktor Dahl, 2–2 Linus Sjöberg, 3–2 Henrik Busk, 4–2 Jesper Westerberg, 5–2, Marcus Mauritsson, 5–3 Linus Sjöberg, 6–3 Jesper Westerberg, 7–3 Jesper Westerberg.

Så gick det till: I en halvlek hängde Åhus med, men i början av andra avgjorde Bromölla matchen. Med tre mål inom loppet av 50 sekunder gick laget från 2–2 till 5–2 och matchen var avgjord.

Bromöllaspelarna som är skolade i five–a–side bjöd på härlig fotbollsunderhållning i andra halvlek och fyramålsskytten Jesper Westerberg och Viktor Dahl är två blivande storspelare.

Matchens lirare: Jesper Westerberg, Bromölla.

Pojkar 16

Ifö/Bromölla–Åhus HBK 6–3 (3–2)

Målen: 0–1 Johan Käll, 1–1 Daniel Szilagy, 2–1 Sebastian Valentinsson, 3–1 Daniel Szilagy, 3–2 Martin Persson (straff), 3–3 Jakob Nilsson, 4–3 Stefan Nordh, 5–3 Sebastian Valentinsson, 6–3 Daniel Szilagy.

Så gick det till: En jämn final som länge stod och vägde. Bromölla var hela tiden steget före och Åhus chansade med minuten kvar att plocka ut målvakten och sätta en utespelare i mål. Chansningen gick inte hem. Redan efter tio sekunder kom misstaget och Sebastian Valentinsson sköt bollen i tomt mål. Daniel Szilagy gjorde sen också 6–3 innan matchen var över.

Matchens lirare: Martin Persson, Åhus HBK.

Damer

Glimåkra–Kristianstad/Wä 1–5 (0–3)

Målen: 0–1 Anette Storm, 0–2 Katarina Andersson, 0–3 Johanna Bryhagen, 0–4 Maria Wanstadius, 0–5 Maria Wanstadius, 1–5 Annica Jönsson.

Så gick det till: Annica Jönsson lyfte bucklan i K/W förra året. Nu förde hon moderklubben Glimåkra till final mot K/W, men där blev det stopp. Det finns inget lag som rår på K/W i de här trakterna och laget gjorde vad man skulle.

3–0 i halvtid och all spänning var borta. Det hela slutade 5–1och K/W tog en ny inteckning i vandringspriset. Nästa år tar de hem det för gott.

Matchens lirare: Maria Wanstadius, Kristianstad/Wä.

Flickor 16

Önnestad–Kristianstad/Wä 1–6 (1–3)

Målen: 0–1 Katarina Larsson, 1–1 Madeleine Andersson, 1–2 Anna Jacobsson, 1–3 Katarina Larsson, 1–4 självmål, 1–5 Anna Jacobsson, 1–6 Josefine Yngvesson.

Så gick det till: K/W dominerade matchen totalt och det var bud på många fler mål, men Önnestads målvakt räddade laget undan en större förlust. Tjejer som Katarina Larsson och Rebecca Persson kommer vi säkert snart att få se i K/W:s A–lag.

Matchens lirare: Katarina Larsson, Kristianstad/Wä.

Flickor 14

Tollarp–Fjälkinge 0–10 (0–8)

Målen: 0–1 Therese Werngren, 0–2 Therese Werngren, 0–3 Therese Färm, 0–4 Therese Färm, 0–5 Therese Färm, 0–6 Therese Färm, 0–7 Therese Färm, 0–8 Therese Färm, 0–9 Therese Werngren, 0–10 Therese Färm.

Så gick det till: Therese var namnet för dagen i Fjälkinge. Werngren gjorde tre mål, men ännu värre var Färm som stänkte in sju. Therese Färm gjorde sex mål under den första halvlekens sista fyra minuter. Ett äkta hat trick på 23 sekunder. Turneringens hat trick alla tider.

Fjälkinge var som ni förstår helt överlägset och stackars Paulina Jerrysson i Tollarpsmålet gjorde så gott hon för att hålla siffrorna nere.

Matchens lirare: Therese Färm, Fjälkinge.

Flickor 12

Ifö/Bromölla–Wä 2–3 efter förlängning (2–1)

Målen: 1–0 Astrid Malmberg, 2–0 Sandra Oredsson, 2–1 Anna Arvidsson, 2–2 Therese Svensson, 2–3 Elin Hansson.

Så gick det till: Wä var det bästa laget, men hade stora svårigheter att göra mål. I stället var det Bromölla som visade prov på effektivitet när laget tog ledningen med 2–0.

Men Wätjejerna gav aldrig upp och fick lite turligt reduceringsmålet till 2–1 innan paus. I andra halvlek jagade Wä en kvittering och den kom minuten före slutet. Therese Svensson forcerade in 2–2. I förlängningen drog Wä det längsta strået. Matchens lirare Johanna Jönsson drev av tre Bromöllatjejer innan hon frispelade Elin Hansson som inte kunde missa öppet mål.

Matchens lirare: Johanna Jönsson, Wä.

Veteraner

Gärds–Bladets Dream Team 6–1 (1–0)

Målen: 1–0 Tommy Börjesson, 2–0 Rune Svensson, 3–0 Mats Martinsson, 4–0 Rune Svensson, 4–1 Ronny Gyllix, 5–1 Anders Mårtensson, 6–1 Tommy Börjesson.

Sågick det till: För 21 år sedan vann Tommy Börjesson turneringen med IFK Kristianstad. I går stod han överst på tronen igen. Den här gången i veteranturneringen. Tommy stal showen, från det merittyngda Bladetlaget, och bjöd på en härlig fotbollsunderhållning.

Gärds var det bättre laget och vann turneringen rättvist. Det visar inte minst 6–1 i finalen mot Bladets Dream Team.

Matchens lirare: Tommy Börjesson.

Domare: Håkan Lindström, Henrik Reffers, Niklas Persson, Tobias Andersson, Zerny Jönsson, Daniel Bruhn, Tommy Johansson, Jesper Jönsson, Roger Persson, Jörgen Persson, Mats Olsson.

Publik: 1 378 betalande.