Annons

Flera ungdomscuper riskerar att ställas in: ”Jätteledsamt”

Fotbollen har tagit beslut att bara träningsmatcher och träningar får genomföras tills vidare.
Det får stora konsekvenser för de kommande ungdomscuperna.
En arrangör har redan fått ställa in – och fler riskerar att få ta samma tunga beslut.
– Ser man hur läget ser ut i dag så är det inte troligt att Åhuscupen blir av, säger Peter Aronsson, Åhus HBK.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 7 april 2020
Foto: Tommy Svensson

Coronaviruset har satt hela världen ur spel och länder har tacklat den rådande krisen på olika sätt. Ganska tidigt stod det klart att svensk idrott inte kunde genomföras som planerat. Ishockey, handbollen och innebandyn var bara några av idrotterna som valde att ställa in sina säsonger trots att de inte var färdigspelade.

Mer oklart har det varit kring den svenska fotbollen. Visserligen sköts både allsvenskan och svenska cupen upp tidigt, men försäsongsfotbollen har fortsatt att rulla på och under virustiden har i stort sett alla lag varit igång med träningsmatcher.

Annons

Men de senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gör det ännu svårare för fotbollsklubbarna.

50 personer får bara vistas på ett och samma ställe och turerna om det ska spelas träningsmatcher eller inte har varit många.

I skrivande stund får lagen spela matcher mot varandra – men många klubbar har ändå valt att inte spela matcher.

Turerna har också varit många kring ungdomsfotbollen och de kommande cuperna. Samma regler gäller som för de vuxna idrottsutövarna och det har i sin tur påverkat många av de kommande cuparrangemangen som skulle genomföras.

– Direkt när beskedet kom om att det bara fick vistas 500 personer på ett och samma ställe så tog vi beslutet att ställa in Lilla Gärdscupen, säger Jenny Palmé, ordförande för Åsums BK.

Lilla Gärdscupen skulle ha haft sin premiär den 25 april och spelats över flera helger. Det är en av nordöstra Skånes populäraste ungdomscuper och i år ökade man med ett antal anmälda lag.

– På en speldag räknar vi med cirka 700 barn och ledare. Redan där är vi för mycket folk. Det är jätteledsamt, men för oss var det en självklarhet att ställa in.

Lilla Gärdscupen tittar på datum i höst, men eftersom att läget med coronaviruset är så pass osäkert så avvaktar man planeringen.

– Det är jättesvårt att planera något nu. Ingen vet ju när saker och ting kan köra igång igen. Vi hoppas att kunna köra i höst.

Lilla Gärdscupen är inte den enda ungdomsturneringen som drabbas. En månad sedan, under Kristi himmelsfärdshelgen, skulle Åhuscupen spelas. Men i dagsläget är det mycket tveksamt om cupen kommer att kunna spelas över huvud taget i år.

Annons

– Vi har inte tagit något beslut ännu, men ser man hur läget ser ut i dag så är det inte troligt att den blir av. Vi rättar oss helt efter myndigheternas och Skånebolls rekommendationer, säger Åhus HBK:s Peter Aronsson.

Åhuscupen är en stor inkomstkälla för föreningen och att inte den skulle kunna genomföras innebär en tuff ekonomisk smäll.

– Det är tufft, vi har det rätt tufft överlag nu när vi inte kan ha igång loppisen heller. Men samtidigt går hälsan före och det är inget alternativ för oss. Vi får göra det bästa av det och det är inte bara vi som har det jobbigt.

Att genomföra Åhuscupen i höst ser Aronsson som nästan osannolikt.

– Vi har inte kommit så långt i diskussionen än, men i och med att den skulle spelas under Kristi himmelsfärdshelgen så var den väldigt enkel för oss att planera. Den går över tre dagar och därför är den helgen idealisk och jag tror att vi kan få det svårt att hitta en liknande helg i höst.

Längre fram i sommar, närmare bestämt 26–28 juni är tanken att årets Ifö-Cup ska avgöras. I skrivande stund hoppas fortfarande Ifö/Bromölla kunna genomföra cupen, trots att det sannolikt blir med lite färre lag.

– Vi har inte tagit hundraprocentig ställning ännu. Drar fotbollen igång som det är sagt i mitten på juni så kommer vi att kunna genomföra cupen. Vi avvaktar en tid till, säger Bromöllas ordförande Christer Adelsbo.

Många lag har redan hunnit anmäla sig till cupen och det är en viktig inkomstkälla för föreningen.

– Det har varit mycket bättre tryck i år än vad det var ifjol fram till att allt blev allvarligare med viruset. Malmö FF är tillbaka och vi har fyra lag anmälda från Danmark. Det är inget lag som har hoppat av och det hade varit ett stort slag för oss om den inte går att genomföra.

Tankarna finns inte att eventuellt flytta den till hösten?

Annons

– Det blir svårt. Vi tjänar pengar på lagen som övernattar och då behöver vi ha skolor tillgängliga. Det blir inte lika enkelt under hösten, men jag vill inte stänga några dörrar för att det kan bli så heller. Vi avvaktar nu, sen får vi se hur det ser ut längre fram, säger Adelsbo.

Fakta

Detta gäller vid träning och träningsmatcher

Skåneboll har fattat beslut att allt seriespel är inställt tillsvidare. Detta gäller alla åldrar fram till att läget förändras med myndigheternas restriktioner (att bara 50 personer får vistas på samma plats). Däremot är träningar och träningsmatcher fortsatt tillåtna, men här ansvarar varje förening för vad som är sunt.

Råd vid träningar:

Kom ombytta och klara till träningen. Duscha hemma

Dela inte personlig utrustning såsom vattenflaska med andra.

Ha inga samlingar inomhus.

Möt upp barn och föräldrar vid entrén till idrottsplatsen.

Be föräldrar att inte stanna kvar och titta på träningen, ypperligt tillfälle för dem att själva få ett träningspass genom en promenad.

Råd vid träningsmatch:

Vi rekommenderar att matcher spelas utan publik. Svårt på en idrottsplats att få en överskådlig bild över antalet åskådare. Endast spelare, ledare och domare bör närvara. Liksom vid träningar hämta och lämna vid entrén och be föräldrar ta en promenad.

Inga samlingar inomhus före, i pausen eller efter matchen.

Ha en öppen dialog med motståndare. Respektera om motståndare vill ställa in match.

Använd med fördel appen Min Fotboll. Genom denna kan ledare dela filmklipp, bilder, referat och resultat för intresserade följare. På så viss kan supportrar följa sitt lag utan att befinna sig på plats.

Träna eller spela inte match ifall du:

Känner dig sjuk.

Om du har symptom såsom feber, torrhosta, huvudvärk eller halsont.

Om någon i din närhet drabbats av Covid-19.

Tillhör någon riskgrupp.

Källa: Skåneboll.se

Fakta

Så gör ungdomscuperna

Lilla Gärdscupen, start helgen 25-26 april:

Ställs in och hoppas kunna spelas under hösten, men med ett annat upplägg.

Åhuscupen 21–23 maj:

Ställs med största sannolikhet in även om inget fast beslut är taget. Kommer troligtvis inte att genomföras i år.

Ifö-Cup 26–28 juni:

Avvaktar med sitt beslut och hoppas kunna genomföra turneringen i sommar.

Åhus Beachsoccer 27 juni–3 juli:

Avvaktar med beslut tills in i det sista. Jobbar för att genomföra turneringen som vanligt.

Per Widerberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons