Annons

Flykten från krig till Paralympics

En del av laget var i Italien på träningsläger – en annan del var i Ukraina.
De fick fly Ukraina och ta sig genom Europa i buss för att nå Paralympics i Peking. Resan tog fyra dagar.
Paralympics • Publicerad 4 mars 2022
Ukrainska flaggan i Paralympicsbyn.
Ukrainska flaggan i Paralympicsbyn.Foto: Joel Marklund/AP/TT

Ukrainas paralympier gjorde sig beredda för att resa till Peking med flyg men efter Rysslands invasion fick resplanerna ändras.

– Några av idrottarna skulle komma från Italien och då skulle vi mötas upp i Lviv. Vi tänkte att vi ska göra det här och vi ska till Peking, men nästa dag var himlen stängd, säger Natalija Haratj till Paralympicsarrangören.

Annons

Resan fick i stället ske med buss från Kiev till Lviv.

– Plötsligt var det den längsta kön från Kiev till resten av Ukraina, den längsta kön. Det tog oss sju eller åtta timmar att åka från Kiev till Lviv, men för vissa andra tog det 24, 28, 30 timmar. Du kunde inte röra dig någonstans. Det var så många bilar, bussar och alla som ville fly från Kiev.

De frågade busschauffören om de kunde åka genom Europa för att leta reda på resten av idrottarna som befann sig i Italien – och fick till svar att de behövde en särskild licens för det.

Efter fem timmars väntande vid gränsen till Polen fick de den särskilda licensen och kunde till slut fortsätta resan genom Europa. Resan gick genom Polen, Slovakien, Österrike och in i Italien där resten av laget väntade i Milano.

– Alla är här. 29 idrottare, 20 stycken med en funktionsvariation och nio guider. Hela teamet består av 54 personer, säger Natalija Haratj.

De anlände till Peking under natten mot torsdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons