Annons

Folkrace-talangen kör stortävling i Karlstad

Han har vunnit 9 av 24 folkracetävlingar som han har ställt upp i. På söndag ska 15-årige Dennis Gudmundson mäta sina krafter i NGK-Masters i Karlstad.– Han är en talang utan dess like, säger pappan och rådgivaren Christian Gudmundson.
Folkrace/Barum • Publicerad 20 oktober 2016
Dennis Gudmundson har vunnit ett par pokaler.
Dennis Gudmundson har vunnit ett par pokaler.

”NGK-Masters är ett verkligt ”all star championship”. I en kul säsongsavslutning samlas förare, bredd som elit från många olika motorsportdiscipliner och gör upp om vem som är årets verkliga mästare.”

Så skriver arrangören av NGK-Masters på sin hemsida.

Annons

De bästa förarna från Sverige samlas, plus vassa förare från Norge och Finland. I juniorklassen är det som ett svenskt mästerskap. En 15-årig kille från Barum, utanför Kristianstad, har sett fram emot tävlingen i Karlstad under hela året.

– Det börjar bli pirrigt och nervöst. Det är många äldre förare än mig som ska köra där. De är mer rutinerade, säger Dennis Gudmundson, som kör för Barum Racing.

Att det är en talang vi pratar om råder det inget tvivel om. Trots att Dennis oftast kör mot äldre förare så har han vunnit 9 av 24 tävlingar. På 24 tävlingarna har det blivit 22 finalplatser för Dennis del.

– Han är en talang utan dess like. Han har det i blodet och har hållit på med traktorer och bilar sedan han var liten, säger Christian Gudmundson, som är pappa till Dennis.

Men även Christian har sin del i Dennis framgångar.

– Jag är mekaniker och stöttepelare till Dennis. Familjen hjälper honom ekonomiskt. Sedan har jag kört en del folkrace, jag ger Dennis en del råd. Jag har sagt till honom att bara lyssna på mig. Lyssnar han på för många blir det för rörigt, säger Christian.

Det är en värstingbil man åker med upp till Karlstad.

– En Saab 900 NG, som har en original V6-motor som är chipstrimmad. Bilen har över 200 hästar. Vi har lagt ned mycket jobb på styrning och stötdämpare. Vi har satsat allt inför den här tävlingen, säger Christian.

Dina tankar inför helgens stortävling?

– Prestigen är så stor i den här tävlingen. Jag hoppas på en finalplats. Det hade varit underbart.

Annons

Dennis, vad säger du?

– Jag satsar alltid på att vinna, men sedan är det en tuff konkurrens. Det är nog inte många 15-åringar med, utan de flesta är 17 år. Skulle jag vinna den här tävlingen någon gång så är det hur stort som helst.

Hur har du förberett dig inför tävlingen?

– Jag var där uppe för två år sedan. Sedan har jag och pappa tittat på filmer från banan. Det känns bra inför tävlingen.

För många är folkrace ett steg in i rallyvärlden, men så ser inte Dennis Gudmundson på saken.

– Till skillnad från rally och rallycross är det en helt annan gemenskap i folkrace. Alla är vänner, det finns inga ovänner. Jag kommer nog alltid att köra folkrace.

Fakta

Dennis Gudmundson

Ålder: 15 år.

Bor: I Barum, utanför Kristianstad.

Sysselsättning: Går i nionde klass i Fjälkinge skola.

Familj: Mamma Katarina Oveson, pappa Christian Gudmundson, två äldre bröder, Christoffer Gudmundson och Jimmy Gudmundson, och en lillebror, Filip Gudmundson.

Intressen: Allt som har med motorer att göra.

Idrott: Folkrace.

Team: Barum Racing.

Kör för: Kristianstad FRC.

Idol: Ronnie Hagestig, svensk som kört både rallycross och folkrace.

Aktuell: Talang som på söndag kör i stortävlingen NGK-Masters i Karlstad.

Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons