Annons

Förbundet hotar med att degradera IFK

HANDBOLL. IFK Kristianstad kan klara nytt kontrakt, undvika konkurs, men ändå åka ur division I. Om inte skulden på 72000 kronor betalas till handbollförbundet före 1 april riskerar klubben att degraderas i seriesystemet.
Sport • Publicerad 23 januari 2001

–Vi accepterar inga ackordsuppgörelser. Om inte skulden regleras får klubben fullfölja spelet på en annan nivå i seriesystemet, säger Christer Thelin, VD för Svenska handbollförbundet.

Före 1 april vill handbollförbundet ha pengarna. Orsaken till att deadline är satt då är att förbundet sedan ska dela in de nya serierna – och då vill vi ha klara besked om var föreningarna ska placeras nästa säsong.

Annons

–Det blir tufft att få ihop pengarna till 1 april. Det betyder ju att vi bara har två månader på oss, erkänner Ingvar Edvardsson, ordförande i IFK Kristianstad. Just nu går IFK sin tuffaste match någonsin – mot kronofogden och klockan.

Klubben har sammanlagt skulder på fyra miljoner, och inom den närmaste tiden måste 1,5 miljoner kronor fram för att inte klubben ska försättas i konkurs.

Igår betalades 153000 kronor in till kronofogden som en första inbetalning, och på onsdag kommer ett förslag om ackordsuppgörelse (det vill säga att skulderna skrivs ned, så föreningen har en chans att betala dem) att presenteras för kronofogdemyndigheten av IFK:s ekonomiske rådgivare Roland Jensen.

–Inbetalningen var mer eller mindre ett krav från fogden för att de över huvud taget skulle ta emot vår ackordsansökan, säger Ingvar Edvardsson.

Skulden på 72000 kronor till förbundet är dock ingen nyhet.

IFK har varit skyldig Svenska handbollförbundet pengarna i flera år, och från början handlar det om pengar från en landskamp som inte reglerats och obetalda domararvoden.

–Vi hade gjort upp en avbetalningsplan, men sedan bytte IFK styrelse, och planen sprack, säger Christer Thelin.

–Vi klarade helt enkelt inte avbetalningsplanen, förklarar Ingvar Edvardsson. Än så länge har handbollförbundet inte vidtagit några åtgärder för att driva in pengarna av IFK Kristianstad.

Förbundet avvaktar medan klubben kämpar mot konkursen – men senare i vår vill förbundet som sagt ha in skulden, om inte IFK ska degraderas.

Förbundets policy är dessutom att inte acceptera någon form av ackordsuppgörelse.

–Vilket är fullt begripligt, det är säkert många klubbar som skulle vilja få sina skulder avskrivna i så fall, konstaterar Edvardsson.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons