Annons

Förre IFK-profilens udda resa: ”Trodde aldrig att jag skulle vara här”

När Emil Hansson lämnade Bergischer efter förra säsongen var han inställd på en fortsättning i Bundesliga.
Men huvudspåret sprack och i stället har Hansson nu gjort sina första matcher i TIF Viking i den norska andraligan.
– För någon månad sedan trodde jag aldrig att jag skulle vara här, säger 26-åringen.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 9 oktober 2022 • Uppdaterad 10 oktober 2022
Emil Hansson.
Emil Hansson.Foto: Bildbyrån, Instagram

Emil Hanssons handbollsresa har tagit flera olika vändningar de senaste åren. Efter de svenska åren i IFK Kristianstad, Eskilstuna Guif och OV Helsingborg gick flyttlasset inför förra säsongen till Bergischer i Bundesliga.

Den Tollarpsbördige 26-åringen ersatte en av klubbens ordinarie högersexor och kontraktet var ettårigt. Men efter säsongen talade ändå mycket för en fortsättning i den tyska proffsligan. I juli var han på väg till ett slutmöte med en tilltänkt klubb.

Annons

– Jag, eller framför allt min agent, hade jobbat hårdast med den här tyska klubben. Och sen när det inte blev något så blev allt lite väl sent. Det ska ju finnas lediga platser i andra klubbar också, säger Emil Hansson.

Vilken tysk klubb handlade det om?

– Hehe, ja, det kan jag inte säga. Men en väldigt bra klubb. Det hade varit enormt. Det var lite därför som jag ville det och inte tog något annat som dykt upp tidigare.

Medan klubbarna i hela Europa drog igång sina försäsonger stod Emil Hansson fortfarande klubblös. Tills telefonen ringde och TIF Viking presenterade ett förslag.

– Ja, jag vet knappt själv hur det här gick till. Det var inte via agenten, utan en kontakt via en kontakt kan man säga. De ringde och la upp en väldigt bra grej med allt runt omkring. Handbollen är inte den bästa kanske, men vi satsar på att gå upp i högstaligan.

Det fanns inte mycket annat att göra än att tacka ja?

– Nej, det fick bli lite så om jag ska vara ärlig. Samtidigt som de hade en bra plan, ska jag också säga.

Kvaliteten på handbollen jämför han med allsvenskan i Sverige, men träningsmässigt hyllar han sin nya klubb.

– Det var en positiv grej, att klubben tränar jäkligt bra. Norrmän är kända för sin fysik och det märker man. Rent mängdmässigt tränar vi inte mindre än i Bundesliga, men laget är ju mycket yngre så man får anpassa det tidsmässigt eftersom många går i skolan eller jobbar, säger Hansson.

Gör du något vid sidan av handbollen?

Annons

– Jag står som anställd tio timmar i veckan för klubben och hjälper till i en ungdomshall. Det var nog mest för att klubben ville att det inte skulle bli en sådan kontrast jämfört med andra spelare.

Du är bäst betalt i laget?

– Det är lite komiskt för jag tjänar mer här än jag gjorde i de svenska klubbarna. De fick kanske göra en bra plan här. Vi har en portugis också, en högernia, så han och jag ligger nog i topp, säger Hansson med ett skratt.

TIF Viking har inlett säsongen med fem raka segrar och Emil Hansson har gjort 23 mål.

– De bästa lagen är ganska bra, de sämsta är riktigt kassa. Det är lite annat än i Bundesliga. Mentalt får man verkligen försöka använda sin professionalitet inför matcher och så. Man får inget gratis här.

Hur ser framtiden ut?

– Just nu har jag bara ett tiomånaderskontrakt. Jag satsar hårt på handbollen och tycker att jag håller en högre kvalitet än det här. För någon månad sedan trodde jag aldrig att jag skulle vara här, men jag är öppen för det mesta. Och när jag väl spelade i Bergischer tyckte jag inte att jag gjorde bort mig, det är det som svider lite, säger Emil.

Fakta

Emil Hansson

Ålder: 26.

Född: Kristianstad.

Bor: Bergen, Norge.

Moderklubb: Näsby Handboll.

Övriga klubbar: IFK Kristianstad, Eskilstuna Guif, OV Helsingborg, Bergischer, TIF Viking.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons