Annons

Förslaget: Skandinavisk "superserie" i fotboll

Det norska seriesystemet får hård kritik.
Nu vill Stabæks huvudtränare Per Inge Jacobsen ha ett slutspel mellan länderna i Skandinavien.
Fotboll • Publicerad 10 maj 2022
Häckens Elin Rubensson (till vänster) och Linköpings Nilla Fischer i en damallsvensk match nyligen. Arkivbild.
Häckens Elin Rubensson (till vänster) och Linköpings Nilla Fischer i en damallsvensk match nyligen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

I NRK:s undersökning som besvarats av 108 fotbollsspelare är bara en spelare nöjd med seriesystemet – medan 98 spelare vill skrota det till nästa säsong.

I korthet innebär seriesystemet för den norska högstaligan på damsidan att alla tio lag möter varandra två gånger, därefter delas serien i två med de fyra bästa lagen i det ena slutspelet – och de sex sämsta lagen, plus de två bästa i division 1, i det andra.

Annons

I kampen om nedflyttning nollställs alla poäng från grundserien, och just det har väckt stora reaktioner i Norge.

"Tanken var god"

Stabæks huvudtränare Per Inge Jacobsen vill egentligen ha en ”vanlig” serie med tolv lag, men menar också att problemet är att det är för få matcher på hög nivå.

Jacobsens förslag: ett slutspel mellan de skandinaviska länderna.

– Vi har prövat något liknande med Royal League (på herrsidan), men jag tror att det var tiden som knäckte ligan. Annars tycker jag att tanken var god, säger han till NRK.

– Man måste hitta en tid på året som passar för alla länder, det var lite problemet med Royal League (Danmark spelar höst/vår, medan Sverige och Norge spelar vår/höst). Men jag ser inga begränsningar för att det inte ska fungera.

EFD positivt

Stefan Alvén är sportchef för Elitfotboll dam (EFD) och han är positiv till att de svenska klubbarna ska spela fler matcher av bra kvalitet under en säsong.

– Kan man spela matcher mot internationellt motstånd så är det positivt. Det är vår grundinställning, säger han.

– Säg att ha en försäsongsturné à la Royal League. Det norska fotbollsförbundet har satsat rätt stora pengar på att förlägga försäsongen i Spanien, Häcken och Hammarby var nere nu och mötte topplag från Norge, säger Alvén.

Han fortsätter:

– Vi behöver träna på det där (fler internationella matcher för svenska klubblag), så att vi sedan är beredda när vi spelar i Champions League. Man behöver matcha mot det motstånd man sedan ska möta i Champions League-kval eller gruppspel.

Spelarna: Tanken är god

Annons

Från spelarhåll är det tudelade åsikter om förslaget.

– Det låter ganska roligt. Jag tycker att vi ofta möter bra lag på försäsongen men sedan hade det varit kul att styra upp det som en turnering. Det är kul med tävlingsmomentet och det är kul med bra motstånd, säger säger Häckens landslagsmålvakt Jennifer Falk.

Linköpings Nilla Fischer:

– Det är både positivt och negativt tänker jag. En förutsättning är ekonomin och den tror jag inte så många allsvenska klubbar har. Tanken är god på många sätt. Men är du landslagsspelare så spelar du redan många matcher. Och sedan är ju frågan, skulle det handla om de tre bästa lagen eller så? För att det ska förbättra ligan behöver ju alla få spela mot bättre motstånd.

Häckens tränare Robert Vilahamn är för att addera den här typen av matcher.

– Jag håller med om att det behövs ännu fler av den typen av matcher om vi ska hänga med, säger han.

– Och det är ju därför vi åker dit (försäsongsläger i Spanien), för att få matcher mot de tre bästa norska lagen. Ska man också få dit de bästa danska lagen och kanske något finskt lag, då kanske man kan vara kvar ännu längre och spela en tävlingsturnering.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons