Annons

Från Åhus HBK till Hongkong

Efter några olycksår är Åhus HBK åter på väg uppåt – men i jakten på en division IV–plats får man klara sig utan målvakten Markus Johansson som ska studera i Hongkong i höst.
Sport • Publicerad 1 augusti 2008
I kväll spelar Markus Johansson säsongens sista match för Åhus HBK. Bild: Peter Åklundh
I kväll spelar Markus Johansson säsongens sista match för Åhus HBK. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

– Jag litar på att det är ett division IV–gäng som jag kommer hem till i januari. Annars blir jag besviken, säger trotjänaren Markus, som har spelat i Åhus HBK under alla år.

I kväll gör han sin sista match för den här säsongen, hemma mot Brösarp. Förlusten mot Glemmingebro senast var en oväntad plump i protokollet för ett lag som leder serien med fem poängs marginal.

Annons

– Spelar vi som senast så blir det en besvärlig höst. Men det gäller att gå ut och visa att den matchen var en engångsföreteelse. Allt handlar om inställning. Samma dag som OS startar (8 augusti) inleder Markus sin resa tillsammans med en studiekompis. Han kommer först att se OS–tävlingarna live i Peking.

– När antagningsbeskedet kom i januari så såg vi till att skaffa så mycket biljetter vi kunde via en resebyrå, men lottningarna i de olika idrotterna var ju inte klara då så det är inte så lätt att pricka in det man vill se.

Friidrotten är en given höjdpunkt, liksom bordtennisen (Jörgen Persson), tennisen (Robin Söderling och Jonas Björkman) och handbollen.

– Simningen var helt utsåld och i friidrotten så är det väl lite sisådär med svenskarnas stjärnstatus, men det finns mycket annat att se fram emot och vi hoppas få tag i fler biljetter på plats, berättar Markus.

Efter OS fortsätter äventyret i Hongkong, som lockar med en mix mellan österländsk och västerländsk kultur. Där blir det blir ekonomistudier under en termin, som en del av ett utbyte med Lunds Universitet.

– En stor utmaning. Och bra språkträning inte minst, tycker Markus.

Den 17 januari är Johansson åter tillbaka i Sverige för att avsluta studierna med en magisterkurs. Och han räknar med att inleda försäsongsträningen med ett nyblivet division IV–lag.

– Jadå, jag kommer tillbaka. Returbiljetterna är bokade och det finns de här hemma som ser till det, skrattar Markus och tänker närmast på flickvännen Magdalena som han just nu delar ett korridorrum med i Lund.

– Vi planerar att flytta ihop när jag kommer tillbaka.

Åhus HBK har redan gjort sin resa – från toppen av dåvarande division II i slutet av nittiotalet när Markus Johansson var junior – till 2008 års bottennotering, division V.

Annons

Så sent som för fyra år sedan kvalade laget upp till tvåan med Joakim Welander som tränare. I år talas det om en nytändning och uppslutningen kring laget är bättre än på länge. Tomas Clementsson har öst in tretton mål för serieledaren.

Är föreningen på väg uppåt igen?

– Det tror jag absolut. Vi har tappat många tongivande och rutinerade spelare de senaste åren och i fjol hade vi ett alldeles för ungt lag. Det går inte att bygga ett helt lag på bara 16–17–åringar. Nu har juniorerna fått ett år till på sig, plus att Jimmy Olsson och Pontus Olsson har sett väldigt stabila ut.

Jens Nilsson har dessutom gjort comeback och Robin Nilsson (KFF) och Robin Martinsson (Ballingslöv) är två nyförvärv som förstärker HBK inför hösten.

Hur hade det nuvarande laget klarat sig i fyran?

– Toppen skulle jag tro.

Hur klarar ni er på målvaktssidan nu?

– Det blir inga problem. Vi har dels Daniel Rapp, en Boråskille som flyttade ner till Kristianstad i vintras, dels Filip Larsson, som är 91:a och stod lite för oss i fjol.

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons