Annons

Frida Karlsson: "Aldrig mer vara på botten"

Frida Karlsson vet redan hur hon ska bli den nya skiddrottningen efter Therese Johaug:
Skidor • Publicerad 10 mars 2022
Frida Karlsson har redan börjat fundera på hur hon ska bli skiddrottning efter Therese Johaug.
Frida Karlsson har redan börjat fundera på hur hon ska bli skiddrottning efter Therese Johaug.Foto: Ulf Palm/TT

Frida Karlsson är märkbart påverkad av att Therese Johaug ska sluta och världscupavslutningen i Falun blir den sista stora tävlingen de får möta varandra. Känslorna handlar om en besvikelse att inte ha kunnat utmana Johaug bättre i vinter.

– Helt ärligt känns det som hon gjort slut med mig. Det känns inte som jag har kunnat bjuda upp till dans här mot slutet, säger Frida Karlsson och fortsätter:

Annons

– Therese är storskidåkare, men liten, som satt en standard där alla jagat henne och hon har höjt högstanivån.

I groparna

Frida Karlsson säger att detta präglar hennes planering inför den kommande försäsongsträningen. Lärdomarna är många efter den här vintern:

– Det känns som mina säsonger ser ut som en bergochdalbana. Det är i dalarna som jag lär mig varje gång. Men jag går inte i samma grop varje gång, även om jag varit i några gropar den här säsongen, säger Karlsson.

Hon berättar att det var alltför hård träning på hög höjd mellan jul och nyår som förstörde OS-äventyret.

– Nästa år handlar om att hitta en stabil form som kan hålla säsongen ut. Jag ska aldrig mer vara på botten, säger Karlsson.

Det är en helt annan Frida Karlsson som nu kommit till Falun jämfört med den brutna skidåkare som lämnade Kina och sedan inte orkade loppet i Lahtis. Hon skrattar och skämtar på ett sätt som man inte sett henne göra på länge.

– Det har varit så skööönt att vara hemma. Där har jag dragit i rätt trådar – tror jag, säger Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag har ju varit sliten. Det kan jag inte sticka under stolen. Jag har varit sliten både mentalt och fysiskt.

Snabba fibrer

Hon berättar om återhämtningen i hemma i Sollefteå när de andra tävlade i Holmenkollen:

– Då har jag dragit i rätt trådar, tror jag. I Kina var det segt hela tiden. Segt i skidåkningen, segt i snön. Och i åkningen hände det inte mycket. Man har ju både långsamma och snabba fibrer. Nu har jag aktiverat det snabba systemet. Har hoppat lite, kört mer styrka. Nu har det varit mer snabbhet och inte så mycket dötid.

Kanske långlopp

Annons

Frida Karlsson hoppas nu vara tillbaka i gott slag. Därför siktar hon på att åka alla tre loppen i Falun (sprint, distans och stafett).

TT: Kommer du att orka?

– (Skratt) Hur ska du som är så sliten orka tre lopp? Jag tar ett lopp i taget. Vi får se hur det går, svarar Frida Karlsson.

Sedan levererar hon en nyhet: hon kan tänka sig att åka långlopp innan säsongen är slut.

– Först siktar jag på SM-veckan, men sedan har jag dörren öppen för Reistadløpet (ett lopp i Norge, som ingår i Ski Classics, över 50 kilometer i kuperad bana som avgörs den 2 april). Jag har hört att där åker man med fäste och det är tufft och fint. Har bara hört gott om det loppet.

Fakta: Världscupavslutningen i Falun

Längdåkarnas världscupfinal i Falun ser ut så här:

+ Fredag 11 mars

Sprint, herrar och damer.

+ Lördag 12 mars

Herrar 15 kilometer, individuell start.

Damer 10 kilometer, individuell start.

+ Söndag 13 mars

Mixstafett, distans.

Mixstafett, sprint.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons