Annons

Frida Karlssons succé – leder Tour de Ski

Frida Karlsson var urstark i regnet i Oberstdorf.
Svenskan vann milloppet i klassisk stil och gick upp i totalledning i Tour de Ski.
Skidor • Publicerad 3 januari 2023
Frida Karlsson ser ut att vinna den tredje etappen i Tour de Ski.
Frida Karlsson ser ut att vinna den tredje etappen i Tour de Ski.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Svenskans segermarginal skrevs till 16,6 sekunder. Finländskan Krista Pärmäkoski blev tvåa medan Anne Kjersti Kalvå, Norge, blev trea.

Efter att Tour de Ski inletts med två etapper på hög höjd i schweiziska Val Müstair var det dags för tävling på lågland i tyska Oberstdorf.

Annons

Frida Karlsson öppnade, som vanligt, stenhårt och tog en klar ledning vid första tidskontrollen. Därefter fortsatte svenskan att åka fort – den här gången höll det hela vägen till mål.

– Det kändes som det var min dag i dag. Det passar mig när det blir stak och springa uppför backarna, inte tänka så mycket. Bara gasa på, säger Karlsson till Viaplay.

Tack vare segern passerade hon norskan Udnes Weng och gick upp i totalledning i touren. Tävlingen fortsätter på onsdagen med jaktstart i Oberstdorf.

Maja Dahlqvist blev 43:a och är inte alls nöjd med loppet.

– Det kändes inte alls bra. Det känns som i Val Müstair. Jag åker runt och kippar efter luft – det var nog inte höjden det var fel på, det var jag, säger Maja Dahlqvist till TT.

– Det är åldern, säger Dahlqvist med ett skratt.

Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Etapp 4, den 4 januari: Oberstdorf, 20 kilometer, jaktstart, fri stil, herrar och damer (11.15/14.30).

Etapp 5, den 6 januari: Val di Fiemme, Italien, sprint, klassisk stil, damer och herrar, kval och finaler (klockan 10.00/12.30).

Etapp 6, den 7 januari: Val di Fiemme, 15 kilometer, masstart, klassisk stil, damer och herrar (11.45/13.30).

Etapp 7, den 8 januari: Val di Fiemme, 10 kilometer, masstart, fri stil (finalklättring), damer och herrar (11.00/12.45).

Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (23 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: OS-brons stafett 2022, VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Sex individuella segrar i världscupen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons