Annons

Friis pustade i IFK

"Det är motionstempo", skojar Christian Sandberg när laget pustar ut efter löppasset. Kristian Friis ler och fortsätter pusta. Målvakten gjorde i går sitt första träningspass med IFK Kristianstad.
Sport • Publicerad 30 juli 2008
Kristian Friis körde hårt i IFK. BILD:
Kristian Friis körde hårt i IFK. BILD:Foto: 

Bladetsporten får en pratstund med nyförvärvet efter intervallerna på löparbanorna bakom hans nya hemmahall.

- Jag hoppas det blir bättre snart, ler Kristian Friis som bland annat vunnit UVM-guld med Danmark.

Annons

Det är lagets andra träning efter sommarsemestern.

- Eller semester och semester, ångrar sig tränaren Kenneth Andersson.

- De har ju tränat fyra individuella pass i veckan. Olle Stenius spydde i värmen. För målvakten Kristian Friis räckte det gott och väl med svettdropparna.

- Så här är det alltid. Jag har tränat lite hemma i Danmark, men nu har jag varit och rest.

När rörde du en boll senast?

- Det var nog över två månader sen, säger Friis just innan bollpasset drar igång.

Kristian Friis är dansken som värvades från danska Team Sydhavsöarna. Han presenterades samma dag som det händelserika årsmötet då Ingvar Edvardsson tog över som ordförande.

Intrycken från klubben har just börjat sjunka in.

- Det kändes jättebra redan från början. De som finns i klubben gör mycket för spelarna och ser till att de trivs. De ger oss bästa förutsättningar att prestera så bra som möjligt. Kristian fick sitt svenska genombrott i H43.

Kenneth Andersson har bara fått höra positiva ord från H43:s tränare Ola Månsson.

Annons

- När han (Friis) var bra så vann H43, det var lite så det var, säger Kenneth.

Kristian själv vet inte så mycket om allsvenskan.

- Jag känner inte till så jättemycket och jag vet inte riktigt var nivån ligger. Men det ska bli skönt att komma igång med lite träningsmatcher och lära känna laget och spelet lite mer.

Hur var den sista tiden i Danmark?

- Det var lite upp och ner. I klubben var det totalt kaos med nya spelare och ledare som kom och gick. Vi hade som målsättning att bli topp fem, men när vi spelat sju matcher hade vi förlorat alla sju.

Du ville själv lämna efter säsongen?

- Ja, jag ville komma till en förening som var ett topplag och som ville fortsätta att vara det. Ett lag med självförtroende och en grundstomme som det är lättare att lära känna. I IFK har han ett lag som siktar mot toppen, men mer än gärna skyndar långsamt.

- Vi fortsätter på samma linje som i fjol, att vi ska förbättra oss hela tiden. Lyckas vi med det kommer framgångarna. Samtidigt, hade vi gått upp i fjol hade vi nog inte kunnat göra de värvningar vi gjort, utan tvingats till mer rutinerat. När vi går upp ska vi klara av det också, säger Kenneth.

Även målvaktsfronten ser bra ut, förmodligen bättre än i fjol.

Blir det någon uttalad förstemålvakt?

Annons

- Tittar man på pappret är Friis en förstemålvakt. Men Milakovic har sett riktigt bra ut och gjorde bra ifrån sig när han tränade lite med H43, säger Kenneth som också är imponerad av talangen Markus Mattsson.

Svårt att bedöma med andra ord.

- Jag hoppas så klart att få spela, men det är Kenneth som ska säga sitt. Han bestämmer, avslutar Kristian Friis.

Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons