Sundström glänste när Frölunda vann jämn batalj

Frölunda kunde vinna mot Örebro efter straffar (6-5). Men Örebro bjöd upp till kamp och segern satt långt inne.
Ishockey • Publicerad 8 januari 2022
Frölundas Johan Sundström har kvitterat till 4-4 under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Frölunda HC och Örebro HK i Scandinavium.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

3 829 åskådare i Scandinavium trodde att Frölunda hade grejat det. Göteborgarna hade vänt fyra underlägen och till slut tagit ledningen med knappt fyra minuter kvar att spela. Men Örebro ville annorlunda. Och när nio sekunder återstod kunde de kvittera och ta matchen till förlängning.

Trots spel i numerärt överläge 4–3 i över två minuter kunde Frölunda inte avgöra och matchen fick avgöras på straffar. Där var dock Göteborgarna starkast och kunde ta hem bonuspoängen. Segerskytt blev OS-aktuelle Max Friberg.

Slitit och släpat

Men mycket kom efter matchen att handla om Johan Sundström. Frölundas forward som slitit och släpat men inte riktigt fått till det. Så här långt in i säsongen stod han noterad för endast ett mål. Och den pucken var aldrig i mål. Han blev fälld i fritt läge när motståndarna tagit ut målvakten. Då ska det enligt regelboken dömas mål.

Men mot Örebro lossnade det. Och det ordentligt.

– Jag tycker Johan Sundström gör sin bästa period på länge. Det är roligt att kunna lyfta en sån som han, säger Frölundas coach Roger Rönnberg efter matchen.

Det började redan i första perioden då Johan Sundström kraftfullt bröt in från kanten och fick pucken in bakom Örebros målvakt Jonas Arntzen. Frölundas personal tryckte på målfyrverkeriet i arenan. Men efter en lång videogranskning dömdes målet bort.

Lite snopet

– Jag fick höra efteråt att de inte kunde se om den var inne. Jag tycker det är snopet. Men jag fick använda det som tändvätska, säger Sundström.

Matchen var svängig. Örebro tog ledningen, Frölunda kvitterade. En gång, två gånger tre gånger. Och när Robin Kovacs gjorde 4–3 till gästerna – sitt tredje mål för dagen – var det många som undrade om Frölunda skulle kunna resa sig igen.

Då klev Johan Sundström fram.

15.10 in i tredje perioden gör han 4–4 efter att ha vispar in en sargstuds från ett skott från Elmer Söderberg.

– Skönt att få göra de här fula målen också, säger Johan Söderberg,

Nio sekunder kvar

16.18 var det dags igen. Christian Folin drog på ett kanonskott på distans. Det ändrade riktning på en Frölundaspelare framför mål. Johan Sundström tillskrivs målet.

Sen gick det som det gick. Örebro kunde kvittera med nio sekunder kvar. Förlängningen gav inget, trots att Frölunda fick spela 4–3 tre i över två minuter. Och på straffarna kunde sedan Max Friberg fixa extrapoängen till göteborgarna.