Annons

Fylla och förstörelse i festivalens fotspår

Beachhandbollen fortsätter att skapa oro hos Åhusborna och trots lovord från arrangörerna om förbättringar kvarstår problemen.
Sport • Publicerad 17 juli 2008
Peter Lundins nya pool förstördes under bechhandbollen. Bild: Lasse Ottosson
Peter Lundins nya pool förstördes under bechhandbollen. Bild: Lasse OttossonFoto: 

Peter Lundin bor intill det mest trafikerade gångstråket på Folkets Parksgatan och har fått uppleva festivalens baksidor, då hans egendom blivit föremål för vandaliseringar.

- Jag har inte varit hemma på några nätter, men min vän som tittar till huset ringde och berättade att någon kastat cementplattor i min pool. Den är ny och jag har inte ens provbadat och nu ska jag behöva betala reparationer för upp till 15 000 kronor. Det känns för jäkligt. Peter Lundin menar att bevakningen under festivalen är undermålig och de åtta extra ordningsvakter som kommer att tillsättas inför helgen räcker enligt honom inte på långa vägar.

Annons

- Hur ska åtta personer kunna hålla reda på hela Åhus? Det är ju ett skämt.

Och arrangörernas löfte om att dirigera om gångtrafikanterna från Folkets Parksgatan till den något bredare Stubbagatan har enligt Peter Lundin inte heller infriats.

- Man har satt upp en skylt, men vad hjälper det? Jag stod utanför mitt hus i två timmar och räknade förbipasserande och kom upp i över 500 personer. Då anser jag inte att man lyckats omdirigera. Stefan Bengtsson, beachhandbollens säkerhetsansvarige, anser att det hittills varit lugn stämning i Åhus och att påståenden om att invånarna skulle vara missnöjda med festivalen är överdrivna.

- Vi har en jourtelefon dit man kan ringa om man får problem, men hittills har vi bara fått tre samtal och det finns tillräckligt med både poliser och ordningsvakter på plats. Så jag finner inte det särskilt troligt att människor är så oroliga.

Enligt Stefan Bengtsson finns det även indikationer på att det är ungdomsgäng med lokal anknytning som stått för skadegörelsen i Åhustrakten och att det således inte har något att göra med den pågående beachhandbollen.

- Den här typen av problem brottas man med i Åhus hela året och bara för att det händer just nu betyder det inte att det är festivalbesökarna som förstör.

Jin Lavesson044-185553 jin.lavesson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons