Annons

Glöm elitserien – IFK får spela för att undvika kval

Sport • Publicerad 12 januari 2004
Per Carlsson vrickade foten mot Olympic/Viking och utökade IFK:s skadelista ytterligare. Uppehållet kommer lägligt. BILD: BOSSE NILSSON
Per Carlsson vrickade foten mot Olympic/Viking och utökade IFK:s skadelista ytterligare. Uppehållet kommer lägligt. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Som om det inte skulle vara nog. Förlust mot särklassiga jumbolaget Olympic/Viking och en ny pinsam påminnelse om att Kristianstad är landets sämsta idrottskommun vintertid. Faktum är att IFK inte vunnit på det nya året, och matchen i Helsingborg var ett tydligt bevis på att speluppehållet kommer lägligt.

IFK är inte i balans. Spelarna har fokus är på fel saker. Igår var det mycket tugg om domarskandal.

Annons

Visst, Monika Hagen och Maria Hallberg gjorde många fel – men de avgjorde inte matchen. Det fixade IFK på egen hand.

Laget har 23–22 när Jonas Bondesson bränner en kontring. Mål där och hemmalaget hade vikit ner sig.

Jag är medveten om att skadorna är en starkt bidragande anledning till att IFK ännu inte vunnit på det nya året. Ystad utan bröderna Tony och Robert Hedin skulle snabbt få problem.

Stavsten utan Jonas Persson, Christian Skoog och Conny Johansson skulle heller inte ta många poäng.

Vad jag vill ha sagt är att IFK:s bänkspelare inte håller någon högre klass. Duger de inte mot Olympic/Viking så vet jag inte när de ska kastas in.

Vi som var på plats i Idrottens Hus fick se en match mellan två klassiska klubbar. Två klubbar som längtar tillbaka till strålkastarljuset men som båda har en lång väg att vandra.

Vikingarna vann SM-guldet 1981. Sen har det bara gått utför.

IFK var i SM-kvartsfinal -97 – men har en lång väg att vandra innan man är där på nytt. Åtminstone om man inte lyckas förstärka laget med ett par riktiga klassspelare.

I Idrottens Hus i går fanns det en handbollsspelare av god klass. Och han spelade inte i IFK.

Jag tänker på Sergo Datukashvili. En skytt som på egen hand förvandlat Olympic/Viking från förlorare till vinnare.

Annons

Mot IFK gjorde han tolv mål. Jag lovar... det kändes som det dubbla. Nr 17 gjorde mål när han ville.

Och IFK gjorde inget för att stoppa honom. Det var först när det återstod fem minuter som Datukashvili fick en överrock.

Jag kan hålla med Dragan att det inte är speciellt roligt att tvingas punktmarkera en spelare, men ibland har nöden ingen lag. Och det är roligare att vinna än förlora. Så länge det är tillåtet med punktmarkering ska man naturligtvis utnyttja möjligheten.

Den ende som förtjänar godkänt betyg i IFK är Björn Lindbergh. "Böna" var tillbaka i Idrottens Hus och verkade trivas. Åtta mål, och de flesta fixade han helt på egen hand. Med lite flyt hade han dessutom blivit matchhjälte. Vid ställningen 25–25 hade "Böna" ett skott i stolpen – och ut. Signifikativt för IFK.

Tobias Fredriksson bollades i rollen mellan linjespelare och spelmotor. Han borde stannat på linjen – och Martin Jönsson fått chansen på nio meter.

Jönsson påminner mer om ett sugrör än en niometersspelare i handboll, men spelsinnet är det inget fel på. Han ser passningsvägar som få andra. Och för det mesta är det Tobias Fredriksson som är adressen.

När Joachim Stenbäcken pensionerade sig så har IFK saknat en bläckfisk på linjen. Björn Persson är ett alternativ bakåt, men framåt lyser bristerna igenom. Här behövs Tobias. Rollen är ny, men potentialen finns liksom spelsinnet och styrkan. Tobias blir säkert ingen ny Marcus Ahlm – men en hyfsad elitseriespelare.

Om två veckor startar vårettan upp igen. I teorin har IFK en chans att nå elitserien, men det där är förstås bara i teorin. Efter förlusten mot O/V har IFK fem poäng upp till Alstermo. Fyra till Stavsten.

I praktiken får klubben slåss för att undvika kval nedåt. Jag kan dock lugna alla supportrar att risken att IFK åker ur är minimal. Den finns helt enkelt inte.

Inte med lag som Warta och Uddevalla. Lag som inte ens hamnat på övre halvan i division II. Så dåliga är dom. Olympic/Viking är dessutom för långt efter.

Annons

Måste kännas skönt för tränare Dragan Mihailovic att räddningsplankorna är så dåliga att han kan spela ihop ett nytt lag utan att känna flåset av nedflyttningsspöket.

IFK har sagt att man ska tillbaka till elitserien. Styrelsen efterlyser tålamod.

Andra vill åka X-2000 till elitserien. Bengt Johnson är en sån. En Kristianstadsbo som skrev till Bladetsporten och reagerade över att klubben inte har någon hemsida. Bengt skriver "klubben skulle tjänat mycket på att ha en fungerande hemsida. På den skulle man kunna bli medlem i klubben, få de senaste matcherna, klubbhistoriken, följa ungdomsverksamheten, spelprogrammet, souvernirförsäljning med mera. Kan ingen sätta fart på klubben så att dom så småningom gör comeback där dom hör hemma, i elitserien".

Säg så här – vi är många som efterlyser ett modernare IFK Kristianstad.

328 åskådare kom för att se mötet mellan Olympic/Viking och IFK.

Det blir fler på torsdag kväll. Då möter Sverige Egypten i fyrnationersturneringen i just Idrottens Hus.

Kristianstad är utestängda. Anledning: Idrottshallen håller inte måttet.

Till sist lite fotboll.

Dagens fotbollsbomb: Dede Andersson lämnar Hammarby för Kalmar FF.

Smålänningarna menar allvar med sin allsvenska comeback.

Annons

Hanaskogs stolthet, målvakten Joel Ringström, debuterar i Malmö FF på lördag.

Träningsmatch mot Hansa Rostock i Tyskland. Det är stort!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons