Annons

Grahn tillbaka efter tufft år: "Jobbig tid"

Covid-19 stoppade henne från Peking-OS och sedan petades hon till VM i Danmark.
2022 var inget roligt landslagsår för Sara Grahn.
– Från att vara med på allting till ingenting, det var en stor omställning för mig, säger målvakten som nu är tillbaka i Damkronornas VM-trupp.
Ishockey • Publicerad 4 april 2023
Damkronornas Sara Grahn. Arkivbild.
Damkronornas Sara Grahn. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Sara Grahn jublar efter finalsegern mot Brynäs och klubbens femte raka SM-guld. Arkivbild.
Sara Grahn jublar efter finalsegern mot Brynäs och klubbens femte raka SM-guld. Arkivbild.Foto: Mats Åstrand/TT

"Det var mitt liv i 16 år", säger Sara Grahn när hon beskriver besvikelsen över de missade mästerskapen och landskamperna under 2022.

I samma veva bestämde hon sig för framtiden.

Annons

+ Hon skulle bli bättre, framför allt på närspelet.

+ Hon skulle tillbaka till landslaget.

Det första fick Grahn ett tydlig kvitto på under SDHL-säsongen och i slutspelsmatcherna som tog Luleå till klubbens femte raka SM-titel.

Utvecklingen resulterade sedan i att förbundskapten Ulf Lundberg tog med henne i VM-truppen och kallade Grahn för "den bästa målvakten på den här sidan av Atlanten".

"Jobbig tid"

– Det var en jobbig tid när jag inte var med. Jag har kämpat på hemma, försökt att bli bättre på allt jag kan förbättra. Det betyder mycket att få chansen och förtroendet igen, säger Sara Grahn.

TT: Vad är det som mest har varit jobbigt?

– Det har varit mitt liv i 16 år, att var med och åka i väg och spela landskamper. Jag har aldrig tagit något för givet, jag har kämpat för min plats och från att vara med på allting till ingenting, det var en stor omställning för mig.

– Men jag tycker att jag har lärt mig något av det, att handskas med motgångar som jag inte varit om så mycket tidigare.

TT: Vad lärde du dig i att hantera motgångar?

– Att acceptera läget som det är, att fortsätta att kämpa. Det gäller att inte bli låst i det negativa, utan fortsätta jobba och lita på sig själv. Då kommer det belöning tillbaka.

Blivit bättre på detaljer

Annons

Sara Grahns belöning blev som sagt en plats i VM-truppen, där hon ska tampas om speltid med Emma Söderberg, University of Minnesota, och Tindra Holm, Long Island University.

34-åringen är inställd på att fortsätta jobba hårt, visa formen hon är i under träningarna och hoppas att hennes nötandet på detaljer ska göra skillnad när laget till premiären mot Tyskland den 6 april tas ut.

– Jag har gnuggat på smådetaljer som jag inte har varit nöjd med innan. Jag har fått bra belöning på det, speciellt i slutspelet där jag har spelat väldigt bra.

TT: Vad är det för smådetaljer?

– Det är väldigt mycket närspel. Jag har inte varit så bra eller rapp i närspelet men det har jag jobbat på under säsongen och det har blivit otroligt mycket bättre.

"Nå framgång"

Sara Grahn var med i VM-bronslaget 2007. I Kanada är siktet inställt på att ta en match i taget men också att ta sig vidare från gruppspelet.

– Vi vill nå kvartsfinal, som de har gjort i de två tidigare mästerskapen, säger hon.

TT: Så kvartsfinal är ett godkänt resultat?

– Ja, det skulle jag säga. Med den generationsväxling vi är inne i, med många yngre spelare så är en kvartsfinal klart godkänt. Men man vill alltid vinna, nå framgång så vi vill mer men kvartsfinal är ett steg och sedan får vi ta det därefter.

Fakta: Ishockey-VM

När: 5-16 april.

Var: Brampton, Kanada.

Grupp A: Kanada, USA, Tjeckien, Schweiz, Japan.

Grupp B: Finland, Sverige, Ungern, Tyskland, Frankrike.

Sveriges matcher: Tyskland, 6 april, Ungern, 8 april, Finland, 9 april, Frankrike, 11 april.

Så fortsätter VM efter gruppspelet: Samtliga lag från grupp A är klara för slutspel medan de tre främsta från grupp B kvalificerar sig för vidare spel. Kvartsfinalerna avgörs 13 april, semifinalerna 15 april och final och bronsmatch 16 april.

Damkronornas VM-meriter: Brons 2005, 2007.

Fakta: Sveriges trupp

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Emma Söderberg, University of Minnesota, Tindra Holm, Long Island University.

Backar: Paula Bergström, Long Island University, Anna Kjellbin, Luleå, Linnéa Andersson, Modo, Annie Silén, Leksand, Josefine Holmgren, Djurgården, Mira Jungåker, HV71, Nathalie Lidman, Leksand, Maja Nylén-Persson, Brynäs.

Forwards: Hilda Svensson, HV71, Josefin Bouveng, University of Minnesota, Lisa Johansson, Luleå, Sofie Lundin, Ohio State University, Sara Hjalmarsson, Providence College, Fanny Rask, Djurgården, Lova Blom, Djurgården, Hanna Thuvik, Brynäs, Ebba Hedqvist, Modo, Felizia Wikner-Zienkiewicz, Brynäs, Lina Ljungblom, Modo, Hanna Olsson, Frölunda, Olivia Carlsson, Modo.

Förbundskapten: Ulf Lundberg.

Fotnot: Till VM kommer 23 spelare att anmälas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons