Annons

Granqvist tillbaka – inför ögonen på Andersson

Janne Andersson vill ge honom en ärlig chans att slå sig in i EM-truppen.
Andreas Granqvist vill inget hellre än att spela fotboll igen.
Nu var han tillbaka på planen – inför ögonen på förbundskaptenen.
Fotboll • Publicerad 13 mars 2021
Efter förra årets skadeelände gjorde Andreas Granqvist comeback i Helsingborg i träningsmatchen mot Mjällby. Arkivbild.
Efter förra årets skadeelände gjorde Andreas Granqvist comeback i Helsingborg i träningsmatchen mot Mjällby. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

Mittbacksveteranen missade i stort sett hela förra säsongen på grund av skador och hade inte spelat på nio månader.

35-åringen har envist ägnat sig åt rehabiliteringsträning för att komma i speldugligt skick igen. I potten ligger en plats i Janne Anderssons EM-trupp till sommaren.

Annons

Förbundskaptenen har upprepade gånger sagt att är det någon som ska klara att komma tillbaka är det hans mångårige lagkapten i landslaget.

Lennartsson hoppas

Hur det blir med den saken återstår att se, men Granqvist gjorde 45 efterlängtade minuter i Helsingborgs träningsmatch mot Mjällby i dag.

– Jag hoppas, det är egentligen det svaret jag kan ge. Det hoppas jag självklart för HIF:s skull också. Minst lika mycket för ledarskapet för de andra spelarna på planen som för själva mittbacksspelet, säger Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson till Helsingborgs Dagblad.

Och så nyfiken var Janne Andersson på Granqvist att han tog sig till Helsingborg.

Redan efter sju minuter assisterade Granqvist Wilhelm Loeper vid Helsingborgs ledningsmål. Kort före pausen kvitterade Daan Klinkenberg och i halvtid klev Granqvist – som planerat – av matchen.

Med gott betyg från Lennartsson efter matchen som slutade 2–2.

– Han har en exceptionell speluppfattning och ett exceptionellt starkt ledarskap. Han har en verbal förmåga, ett kroppsspråk och ett sätt att vara på planen som gör att omgivningen blir bättre. De andra växer när han är på planen, säger Lennartsson till HD.

Granqvist ligger lågt

Själv väljer Granqvist att ligga lågt.

– Jag vill inte sätta upp några förhoppningar. Jag är inte hundra ännu. Jag har en del kvar för att jag ska kunna spela 90-minutersmatcher, och bygga fysiken och tryggheten i ljumsken och magen som gör att det håller match efter match och träning efter träning, säger han till HD.

På tisdag tar Janne Andersson ut truppen till VM-kvalen mot Georgien och Kosovo.

Annons

– Just nu är det inget jag har fokus på, jag har fokus på att kunna träna och spela matcher här. Det är ett antal månader och matcher inför uttagningen till EM. Jag behöver känna att allt funkar här hemma först. Jag känner faktiskt inte någon stress längre. Jag kommer inte gräva ner mig, om det blir så att det inte sker, utan jag har vetskapen i mig att det kan vara slut och att det kan gå sönder, säger Granqvist.

Ny smäll för Malmö FF

Träningsmatcher är träningsmatcher, men en och annan Malmö FF-supporter undrar nog hur det är ställt hos den regerande mästarklubben med en månad till den allsvenska premiären.

MFF åkte ur cupen redan i gruppspelet och i dagens träningsmatch delade Elfsborg, fjolårets allsvenska serietvåa, ut en rejäl propp i Borås.

Elfsborg vann med 4–0 efter mål av Rasmus Alm, Marokhy Ndione, Simon Strand och Jack Cooper-Love.

Klubbarna möttes i två matcher, men hade de mest A-lagsliknande uppställningarna i 4–0-matchen.

Ingen debut för Hamsik

Tanken var att Marek Hamsik skulle ha debuterat för IFK Göteborg i träningsmatchen mot Sirius i Linköping. Slovaken fick känningar i ena vaden på fredagens träning och kom inte till spela.

Göteborg vann med 1–0 efter mål av Tobias Sana.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons