Annons

Greger trivs i vinteridrottens himmelrike

Innebandymålvakten Greger "Sula" Andersson lämnade idrottens bakgård i Kristianstad och flyttade till vintersportens himmelrike – Jönköping.
Sport • Publicerad 3 januari 2004
Greger Andersson på besök på i Kristianstad. Normalt sett vaktar Greger målet för innebandylaget Jönköpings IK i elitserien. BILD: TOMMY SVENSSON
Greger Andersson på besök på i Kristianstad. Normalt sett vaktar Greger målet för innebandylaget Jönköpings IK i elitserien. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

I Borås Tidnings stora undersökning av vinteridrotterna hamnade Kristianstad ohjälpligt sist.

Frånvaron av elitidrott ligger som en tung, våt filt över kommunen.

Annons

I Jönköping är läget precis tvärtom. Smålands huvudstad är Sveriges bästa vinteridrottstad.

Det fick Österängs innebandymålvakt Greger Andersson erfara när han hamnade i staden och i elitserielaget Jönköpings IK.

– Det finns ett stort utbud av idrott här i stan, de flesta idrotterna har lag högt upp i seriesystemet, säger Greger.

Varför är det så? Vad skiljer egentligen Jönköping från Kristianstad?

– Jag tror en grundläggande skillnad är att det finns en större ödmjukhet här än vad det gör i Kristianstad. Det spelar säkert in, säger Greger. Ett annat skäl tror Greger är att Jönköpingsklubbarna lärt sig att samarbeta. I Kristianstad konkurrerar klubbar och idrotter mot varandra.

– Och det är definitivt inte rätt väg att vandra. Det var det som dödade innebandyn i Kristianstad, konstaterar "Sula".

I Jönköping får elitserielaget i ishockey, HV71, den mesta uppmärksamheten.

– Det sägs här i stan att först kommer HV. Sen kommer ingenting, sen kommer ingenting och därefter kommer innebandyn och de andra vintersporterna. Ändå kan vi ha 4500 åskådare på en match, säger "Sula".

I Kristianstad är det istället handbollslaget IFK Kristianstad som stjäl det mesta av uppmärksamheten och medieintresset.

– Innebandyn märktes knappt. Men det är å andra sidan till stor del sportens eget fel, det är en ung idrott som har riktigt stora brister i organisationen, säger Greger Andersson.

Annons

Att synas i media är viktigt för elitlagen, och en förutsättning om man ska locka sponsorer från näringslivet. Om det skulle vara lättare att locka småländska företag att satsa på Jönköpingslag än att få Kristianstadsföretag att satsa på sina lokala lag har dock Greger ingen uppfattning om.

Hur är det med det snacket på stan då? Är intresset för idrotten större i Jönköping rent generellt?

– Nej, det tror jag ärligt talat inte. Nu är jag förstås inte hemma i Kristianstad så ofta, men när jag är det så tycker jag intresset för innebandy – som ju är min sport – är minst lika stort som i Jönköping.

Greger har i varje fall stenkoll på Kristianstadsidrotten, visar det sig under samtalets gång. Trots att det nu är snart tre år sedan han lämnade Kristianstad, för först Västerås och sedan Jönköping, så vet han precis hur det går i de lokala lagsporterna. Och naturligtvis hoppas Greger på att den negativa trenden i Kristianstad ska vända:

– Jag hoppas verkligen vi ska få se en bättring, mycket sämre kan det ju inte bli. Det f-å-r det inte bli. Vi har ju så mycket duktiga ungdomar som kommer underifrån, vi måste få fram några bra elitlag i Kristianstadstrakten så de inte tvingas flytta för att utvecklas precis som jag gjorde, eller som Karl-Johan Nilsson i Helsingborg gjort.

– Och vi var ju tvungna, eftersom Kristianstad inte hade mer att erbjuda – men i längden håller det ju inte att alla ungdomar försvinner från bygden för att utvecklas...

Vad skulle krävas för att du ska flytta tillbaka?

– He he... Tja, mitt kontrakt tillåter inte att jag flyttar än på ett och ett halvt år, så före det lär det ju inte bli.

– Men visst, hjärtat finns ju delvis kvar hemma och om Röke skulle gå upp i elitserien skulle det naturligtvis vara ett intressant alternativ i framtiden. Samtidigt trivs jag mycket bra i Jönköping, både idrottsligt och socialt.

Hur tror du Kristianstadsidrotten ser ut om fem år?

Annons

– Jag tror och hoppas att IFK Kristianstad spelar i elitserien igen. Sen hoppas jag att KIK kan ta sitt steg upp för en gångs skull, och att fotbollen är med och slåss högt uppe. Det skulle vara mycket bra för staden om det blev så, idrottslivet är viktigt. Och det f-i-n-n-s en idrottskultur i Kristianstad, den behöver bara vakna till liv igen.

Cecilia Isberg

INNEBANDY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons