Annons

Guide: Allt om fotbolls-VM 2023

Premiär i Auckland, final i Sydney.
Här är allt ni behöver veta om fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland nästa år.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Sverige firar VM-biljetten som säkrades på tisdagen.
Sverige firar VM-biljetten som säkrades på tisdagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är en kvalmatch kvar, men i och med 1–1 mot Irland är Sverige redan klart för nästa års VM.

+ När avgörs VM?

Annons

VM-premiären spelas den 20 juli 2023 på Eden Park i Auckland, Nya Zeeland. Turneringen avslutas sedan med finalen på Stadium Australia i Sydney, Australien.

+ Vilka är spelorterna?

VM delas för första gången mellan två länder, Australien och Nya Zeeland, och spelas i Sydney (två arenor), Melbourne, Adelaide, Brisbane och Perth i Australien samt Auckland, Dunedin, Hamilton och Wellington i Nya Zeeland.

+ Hur ser formatet ut?

Det är det nionde världsmästerskapet på damsidan och för första gången utökas turneringen från 24 till 32 lag. Lagen delas in i åtta fyralagsgrupper, där de två bästa lagen från varje grupp går vidare till åttondelsfinal.

+ Vilka lag är klara?

Sverige blev på tisdagen det första europeiska laget att kvala in. Senare på tisdagen kvalificerade sig även Spanien och Frankrike. Sedan tidigare var följande länder klara: Nya Zeeland och Australien (värdnationer). Japan, Sydkorea, Kina, Filippinerna, Vietnam.

+ Hur skulle ett svenskt VM-lag kunna se ut?

Det är omöjligt att säga, naturligtvis. Stommen blir troligen densamma som i dag, men framtiden är samtidigt osäker för flera av de största svenska profilerna. Lagkaptenen Caroline Seger fyller 38 nästa år, målvakten Hedvig Lindahl blir 40, för att nämna två nyckelspelare vars landslagsframtid är oviss. Mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant är två andra veteraner som börjar se slutet på sina karriärer. Ett svenskt EM-guld i sommar skulle möjligen också markera ett logiskt avslut för någon eller några av nämnda spelare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons