Annons

Guide: Inför Damkronornas VM-kvartsfinal

Damkronorna har tagit sig till kvartsfinal i VM i Kanada efter att ha slutat trea i B-gruppen.
Nu väntar mardrömsmotståndet Kanada.
Här är allt du behöver veta:
Ishockey • Publicerad 12 april 2023
Sverige jagar revansch mot Kanada i VM-kvartsfinalen. Arkivbild.Foto: Bo Amstrup/AP/TT

Efter en tuff start på VM i Brampton med förluster mot Tyskland och Finland, och däremellan seger mot Ungern, besegrade Damkronorna Frankrike med 8–2 i den sista gruppspelsmatchen.

Belöningen blir kvartsfinalmöte med värdnationen Kanada, som vann A-gruppen.

Annons

+ Var/när?

Kvartsfinalen spelas 23.00, svensk tid, i kanadensiska Brampton, strax utanför Toronto, och sänds i SVT/SVT Play.

+ Mardrömsmotstånd

Sverige har haft det tufft mot Kanada historiskt. Under fjolårets VM i Danmark blev det respass i kvartsfinalen efter en 0–3-förlust. Dessförinnan hade man krossats i kvartsfinalen i Peking-OS. Den gången blev det svensk förlust med 0–11. Kanada är dessutom storfavorit till guldet på hemmaplan efter att ha vunnit VM två år i rad och OS 2022.

+ Svenskhoppet

Mycket av Damkronornas anfallsspel kretsar kring forwardsstjärnorna Hanna Olsson, Lina Ljungblom och Hilda Svensson. Forwardstrion är etta, tvåa och trea i VM:s poängliga så här långt. 21-åriga Ljungblom gjorde fyra mål mot Ungern och Frölundaforwarden Olsson satte lika många mot Frankrike.

+ Avbräcken

Sedan tidigare saknas Sveriges lagkapten under VM 2021, Michelle Löwenhielm, av personliga skäl. I 6–2-segern mot Ungern drabbades Damkronorna av ytterligare ett avbräck efter att Paula Bergström kraschat in i sargen. En undersökning visade en bruten fot och Bergström har lämnat turneringen. I hennes ställe kallades Nathalie Lidman in.

Fakta: Kvartsfinalerna i VM

13 april: Tjeckien–Finland, klockan 16.00, svensk tid. USA–Tyskland, 19.30. Kanada–Sverige, 23.00.

14 april: Schweiz–Japan, 02.30.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons