Annons

Guide: Svenskarna VM-laddar i Falsterbo

Falsterbo blir efter två pandemiår åter en plats för en publikfest med både dressyr och hoppning i världsklass när Falsterbos hästshow avslutas med internationella stjärnor.
Här är det du behöver veta inför helgens hästfest.
Ridsport • Publicerad 14 juli 2022
Malin Baryard Johnsson är en av de som tävlar i Falsterbo. Arkivbild.
Malin Baryard Johnsson är en av de som tävlar i Falsterbo. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Vad: Falsterbos hästshow

Var: Falsterbo, Skåne.

Annons

När: Pågår. Internationell hoppning och dressyr 14–17 juli.

Tv/radio: SVT/SR P4 Radiosporten.

+ Svenska deltagare

Samtliga i det svenska OS-guldlaget i hoppning från Tokyo är på plats i Falsterbo i det som för många är bland de sista chanserna att slipa på formen inför VM i Herning, Danmark, i början av augusti.

Svenska hoppryttare i Falsterbo: Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Linda Heed, Wilma Hellström, Irma Karlsson, Erika Lickhammer-Van Helmond, Douglas Lindelöw, Evelina Tovek, Angelie von Essen.

Svenska derssyrryttare i Falsterbo: Patrik Kittel, Jeanna Högberg, Johanna DueBoje, Malin Wahlkamp-Nilsson, Ulla Håkansson, Jennie Larsson, Tinne Vilhelmson Silfvén, Ebba von Essen.

+ Tidsprogram

Torsdag: Hoppningen inleder med första kvalet till söndagens grand prix i eftermiddag klockan 16.15.

Fredag: Nations Cup-hoppning inleds med den första omgången klockan 14 och följs upp av andra omgången klockan 15.45.

Klockan 16 inleds dressyren med grand prix.

Annons

Lördag: Dressyren inleder dagen med sin Nations cup. Klockan 11.15 är det dags för grand prix.

Den andra kvalomgången till hoppningens grand prix inleds 11.30.

14.30 avgörs dressyrens kür.

15.30 hoppas Falsterbos derby, en klass där några av hindren är fasta eller mer naturtrogna.

Söndag: Den sista dagen av Falsterbos hästshow inleds med dressyr. Grand prix special klockan 10.00 följs av kür klockan 12, båda är del av Nations Cup.

Hoppningens huvudnummer startar klockan 14 då Falsterbo grand prix avgörs.

+ Sveriges lag i Nations Cup-hoppningen

Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Angelie von Essen, Wilma Hellström och Douglas Lindelöw.

I Nations cup hoppar alla lag två omgångar. De tre bästa resultaten i varje lag räknas för att utse ett segrande lag. Om flera lag hamnar på samma antal fel blir det omhoppning där bara ett ekipage startar.

Sverige ligger på delad sjunde plats i sammandraget av Nations Cup med två tävlingar kvar efter Falsterbo. De sju bästa lagen får hoppa i en final i Barcelona i höst.

Annons

+ Sveriges lag i Nations Cup-dressyren

Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén, Johanna Due Boje och Malin Wahlkamp-Nilsson.

Precis som i hoppningen är det bara de tre bästa ritterna som räknas in i poängen men till skillnad från hoppningen kommer dressyren inte att ha någon Nations Cup-final säsongen 2022. I stället kommer Falsterbo, i egenskap av sista tävling för säsongen, att vara helt avgörande för vilket lag som vinner sammandraget. Inför helgens tävlingar är det Sverige som leder, före Nederländerna.

+ Mycket på gång

Även om det är först nu som de internationella stjärnorna kliver in i den skånska hetluften, har Falsterbos hästshow pågått länge. Tävlingarna startade redan i lördags och har följt ett späckat schema sedan dess. Bland annat har nationella tävlingar och amatörtävlingar avgjorts. Runt tävlingsarenorna har besökare kunnat se utställningar och mässor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons