Annons

Guldglitter och glans på OS-stjärnornas gala

De svenska OS-hjältarna från både Tokyo och Peking hyllades i Stockholms stadshus.
Kungaparet och kronprinsessan Victoria fanns bland gästerna – tillsammans med medaljörer från de båda spelen.
Olympiskt • Publicerad 5 maj 2022
Skidskyttarna Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg, var några av många OS-medaljörer som firades i Stockholms stadshus.
Skidskyttarna Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg, var några av många OS-medaljörer som firades i Stockholms stadshus.Foto: Christine Olsson/TT
Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria hyllade de framgångsrika svenska OS-idrottarna i Tokyo och Peking.
Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria hyllade de framgångsrika svenska OS-idrottarna i Tokyo och Peking.Foto: Christine Olsson/TT
Skidstjärnan Charlotte Kalla och simstjärnan Sarah Sjöström kramade om varandra före festen i Stockholms stadshus.
Skidstjärnan Charlotte Kalla och simstjärnan Sarah Sjöström kramade om varandra före festen i Stockholms stadshus.Foto: Christine Olsson/TT

Det var understundom trångt på den utrullade röda mattan i Stadshuset, där Nobelfesten brukar hållas i december. Från det vackra vårvädret i huvudstaden klev en rad profiler in som utmärkte sig antingen på sommar-OS i Tokyo i fjol eller vinter-OS i Peking i februari.

Mest stjärnglans?

Annons

Knallhårt. Men kanske när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia passerade på den röda mattan bakom simdrottningen Sarah Sjöström.

– Det ska bli trevligt att träffa alla, även vinterolympier också, sade Sjöström, som kämpade sig tillbaka från en armbågsfraktur och tog brons i Tokyo.

Inte träffat kungen tidigare

Skidskytten Elvira Öberg hade med sig sina tre medaljer – ett guld och två silver – från Peking och kom tillsammans med systern Hanna, Mona Brorsson och Linn Persson – guldgänget från stafetten i vintras.

– Det är inte så ofta man går på såna här evenemang så det ska bli spännande. Jag har nog aldrig varit på något så här fint tidigare, sade Elvira Öberg.

TT: Har du träffat kungen tidigare?

– Det har jag faktiskt inte. Det ska bli spännande, säger hon och blickade tillbaka på dagarna i Zhangjiakou.

– Vi lyckades med något väldigt stort där borta i Kina och att få fira det ordentligt här ska bli jättekul.

Stavhopparen Armand Duplantis, som tog guld i Tokyo, höll med.

– Man är alltid tacksam när man blir firad. Vi jobbar så hårt och så är det en kväll när man bara kan ta det lugnt och bli hyllad, det är jätteroligt, sade han.

"Är väldigt stolt"

Skicrossåkaren Sandra Näslund tog, efter misslyckandet i Pyeongchang 2018, i överlägsen stil tog sitt efterlängtade guld i Zhangjiakou i februari. Dessutom följde hon upp den bedriften med att vinna världscupen i samma dominanta stil.

Annons

– Jag är väldigt stolt. Det känns som att det har varit en helt otrolig säsong. Jag är väldigt glad över allt jag har uppnått och presterat, sade Näslund.

TT: Hur känns det att hyllas av kungafamiljen och få den här uppskattningen?

– Det är stort och det ska bli jättetrevligt att vara här i kväll och fira tillsammans med alla andra.

I stadshuset sprang hon på Sara Hector, guldmedaljör även hon, i storslalom.

– Man är inte van vid såna här tillställningar. Jag har blivit firad många gånger, men det känns speciellt att fira på ett så här fint ställe och med så många andra. Det är väldigt roligt att träffa många igen, sade Hector.

"Är klockrent"

Diskuskastaren Daniel Ståhl, som tog OS-guld i sommarspelen förra året, såg fram emot kvällen.

– Det känns klockrent, sade han.

Ståhl hade sällskap av silvermedaljören Simon Pettersson och gillade initiativet att ses tillsammans och fira framgångarna.

TT: Vad ser du mest fram emot under kvällen?

– Det är att träffa hela truppen och ledarna. Det är ju länge sedan alla var i Tokyo. Det är skoj, sade Ståhl.

Annons

Simon Pettersson hade inget emot att få minnas tillbaka på sommarens framgång.

– Det var ett otroligt ögonblick, jag är bara glad över att få återuppleva lite igen, sade han.

Kallas första firande

Skridskoåkaren Nils van der Poel, som tog guld på både 5 000 och 10 000 meter i Peking, såg även han fram emot att träffa många andra.

– De flesta, det är människor som jag tycker väldigt mycket om, sade han.

En som inte tog någon medalj i Peking var skidåkaren Charlotte Kalla, som precis som van der Poel nyligen avslutade sin framgångsrika karriär. Kalla såg emellertid fram emot retroaktivt firande för sina totalt nio – tre guld och sex silver – OS-medaljer

– Det känns stort. Det är mäktigt att få vara med på ett OS-firande. Det har jag inte tagit mig tid till tidigare. Så det här är premiär, sade hon.

– Jag har inte tagit mig ner till någon OS-fest, så nu tyckte jag att det var på tiden.

Bättre sent än aldrig, heter det ju.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons