Annons

"Gyllene tillfälle att utöka damallsvenskan"

Damallsvenskan har skjutits upp och inget nytt startdatum är satt.
I Piteå lutar man alltmer mot att säsongen borde avgöras som en enkelserie – och att man då passar på att utöka damallsvenskan.
Fotboll • Publicerad 11 maj 2020
Piteå-ordföranden Rikard Fahlman tror att det blir svårt att klara av en normal serie med dubbelmöten i år. Arkivbild.
Piteå-ordföranden Rikard Fahlman tror att det blir svårt att klara av en normal serie med dubbelmöten i år. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Styrelsen i Elitfotboll Dam (EFD) meddelade under söndagen som väntat att den damallsvenska premiären skjuts upp ytterligare från det planerade datumet 31 maj.

Något nytt preliminärt datum för att sparka i gång är inte satt. I stället avvaktar man uppföljningsmötet mellan Folkhälsomyndigheten och olika intresseorganisationer i svensk fotboll, ett möte som är tänkt att hållas inom en vecka.

Annons

– Det kom inte som någon kalldusch, att det inte blir någon start i maj/juni, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman till TT.

"Gör ont"

För att hinna spela samtliga 22 omgångar i damallsvenskan krävs det att spelet kommer i gång senast i juli, enligt EFD. Om inte det går är det första alternativet att avgöra säsongen i en enkelserie med endast 11 omgångar.

Men Rikard Fahlman tycker att man bör överväga enkelserie om man inte kommer i gång senast i mitten av juni.

– Även om det gör fruktansvärt ont så måste man kanske säga att vi får köra en enkelserie i år. Det blir nog tillräckligt kompakt som det är, för vår del är det mycket möjligt att vi får ägna oss åt att sitta i buss och tåg under den här säsongen. Och det är inga korta resor, vi har tre ner till Skåne, 150 mil, enkel resa, säger Fahlman och tillägger:

– De här tjejerna är ju inte heltidsproffs, de har jobb också som de ska hinna med. Och så ska de förhoppningsvis hinna träna också. Om vi kryddar det här med att vi eller något annat lag drabbas av ett coronafall så komprimeras det ännu mer.

Han funderar på om det är värt att trycka in dubbelmöten om det gör risken större att man inte lyckas spela färdigt säsongen.

– Är det överhuvudtaget praktiskt genomförbart? Det gäller för andra lag också, jag tänker på Rosengård och Göteborg som har Champions League. Prio ett måste vara att se till att det blir ett spelprogram som gör att serien kan spelas färdigt.

"Tror det skulle bli bra"

Skulle det bli aktuellt med en enkelserie vill Fahlman se att man stänger serien för nedflyttningar.

– För sportsligt rättvist blir det inte, det kan bli hipp som happ hur man lottas hemma och borta och en skada på en nyckelspelare under en kort period kan göra att man åker ur.

Däremot borde, anser Fahlman, serien fortsatt vara öppen för uppflyttningar från Elitettan.

– Så att man utökar damallsvenskan, vilket har diskuterats även före corona. Jag tycker att det är ett gyllene tillfälle att göra det. Jag tror att det skulle bli bra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons