Annons

Han är kantspelaren som ger tyngd åt IFK

Han var IFK Kristianstads första nyförvärv inför den kommande säsongen. Urkraften Gustaf Ekdahl har bytt upp sig efter sju år i Mantorp. "Sportsligt var det inget att fundera på", säger han.
Sport • Publicerad 18 juli 2008
Stabil Gustaf Ekdahl var IFK:s första nyförvärv. Högersexan tar gärna upp det nya laget i elitserien. Bilder: Tommy Svensson
Stabil Gustaf Ekdahl var IFK:s första nyförvärv. Högersexan tar gärna upp det nya laget i elitserien. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 

Den 7:e oktober förra året hade IFK Kristianstad problem.

Mantorp med sin lilla hemmahall spelade ett tufft offensivt försvarsspel och seriejumbon ledde med två bollar i paus.

Annons

IFK vände matchen, Gustaf Ekdahl gjorde bara ett mål, men imponerade tillräckligt på IFK-tränaren Kenneth Andersson.

- Jag hade en väldigt bra vår där jag gjorde väldigt mycket mål. Allt jag gjorde gick in där kändes det som, säger Gustaf Ekdahl.

Några matcher senare hörde IFK av sig och visade intresse för 25-åringen.

Eldprovet kom när Mantorp förlorade mot IFK hemma i Idrottshallen Kristianstad.

- Det var klart att man var nervös då när man visste att de var intresserade. Men det gick inte särskilt bra i den matchen.

Mantorp åkte ur. IFK kvalade till elitserien.

Var det ett svårt beslut att flytta när du spelat så länge i Mantorp?

- Jag tänkte väl att ska jag flytta någon gång så var det nu. Det är klart, jag trivdes väldigt bra där uppe, men har polarna där och jobbet fungerade bra. Men sportsligt var det inget att fundera på, det var inget jättesvårt beslut egentligen. Ekdahl ser inte ut som den typiske kantspelaren. Visst, han är inte lång (175 cm) men han har definitivt styrkan med sig.

Med sina 90 kilo är han ett fruktat kraftpaket på högerkanten.

- Jag är teknisk och rätt bra på genombrott. Försvararna på kanten brukar vara rätt taniga så där brukar det gå bra att ta sig förbi, ler han.

Annons

Det är på kanten du vill hålla till?

- Det beror på hur mycket passningar man får, skrattar Ekdahl.

- Nej, men det är nog roligast där. Pär Möllerberg är ingen man flyttar på direkt och han har sett riktigt bra ut på träningarna hittills.

Du konkurrerar med Alexander Arvidsson på kanten.

- Ja, konkurrens och konkurrens, vi hjälper varandra. Han är schysst i alla fall, säger Ekdahl snällt.

Vad har du fått för uppfattning om tränaren Kenneth Andersson?

- Det är bara bra, jag fick en bra uppfattning om honom redan när vi spelade mot varandra och snackade lite efteråt sådär. IFK har uppehåll en dryg vecka till innan man kör igång igen efter den korta semestern.

Men någon beachhandboll blir det inte för Gustaf.

Han ska upp till Linköping och hälsa på familjen.

- Det var den enda veckan jag hade ledigt från jobbet. Det blir lite hemlagad mat igen, säger 25-åringen som flyttade till Kristianstad i början av juni.

Annons

- Det hade varit kul att vara med. Christian Sandberg håller i laget, så det blir säkert bra. IFK har värvat bra och tanken är att man ska hänga med i toppen.

Men i vanlig ordning är det ingen i truppen som pratar i några superlativer.

- Vi har ingen uttalad målsättning, men det är så klart kul om vi kunde hänga med i toppen. Vi öppnar mot OV Helsingborg och Malmö, så det är rätt tuffa matcher, säger Ekdahl.

Lite skillnad att inleda en säsong i ett topplag än i ett lag som alla tippar ska ramla ur?

- I Mantorp var det bara att överleva. Jag ska väl förhoppningsvis vinna fler matcher i år än förra säsongen. Truppen känns bra. Träningarna nu håller mycket högre klass än vad man är van vid. Nu ska det bli riktigt roligt att komma igång att spela matcher, säger nyförvärvet.

Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons