Annons

Handboll för alla – en succé i år igen

”Handboll för alla” är ett nationellt projekt som syftar till att ge människor med funktionsnedsättning möjligheten att spela handboll.
Och det är ett projekt som växer. Under säsongen 2018/2019 har implementeringsarbetet genomförts inom Svenska handbollförbundet (SHF) under verksamhetsnamnet "Parahandboll".
Beachhandboll/Åhus • Publicerad 17 juli 2019

Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer

Sedan 2012 har "Handboll för alla" varit ett inslag på Åhus Beach. De första åren som uppvisningsmatcher och sedan 2017 spelas en egen tävlingsklass med både gruppspel och finalspel på centercourten. I år utökades klassen till att innehålla fyra lag: IFK Kristianstad, IFK Tumba, Sorunda IF och nytillskottet Alingsås HK. Handboll för alla, eller parahandboll, är sedan 2013 en egen verksamhet inom IFK Kristianstad.

Annons

– Parahandboll är ett nytt begrepp som vi börjat använda av oss inom handbollen istället för Handboll för alla. Vi vill att det ska vara samma benämning som i övrig idrott med personer med funktionsnedsättning, säger Albin Svensson, som jobbar inom IFK Kristianstad och Svenska handbollförbundet med att utveckla parahandboll. En utveckling som går framåt.

– För ett år sedan fick vi möjligheten via ett projekt på Svenska postkodsstiftelsen tillsammans med SHF, IFK och några partners till att utveckla sporten inom hela landet och skapat fasta tjänster till att utveckla verksamheten ute i klubbarna, berättar Albin Svensson.

Foto: Victor Lindstammer

Idag finns runt 200 aktiva inom den gående klassen i landets handbollsklubbar och inom rullstolshandbollen finns i dagsläget två lag: IFK Kristianstad och Göteborgsklubben No Limits IK.

– Vi spelar mot varandra på olika turneringar som Partille Cup och Lundaspelen och ibland får vi med något lag från Norge, säger Albin Svensson som förutom att delta på matcher även ansvarar för tränarsysslan i IFK Kristianstads lag.

– IFK Kristianstad är ett stort föredöme för utvecklingen av parahandboll och för samtal med andra elitföreningar som är nyfikna eller vill starta upp en egen verksamhet. Det är kul att det smittar av sig och det hjälper ju såklart att IFK har den ställning man har i Sverige, säger Albin Svensson.

Medan den gående klassen växer år för år är det svårare att hitta aktiva till den rullstolshandbollen, menar Albin Svensson.

– En orsak är att man valt att integrera rullstolsburna i den vanliga skolan vilket innebär att man måste besöka så många fler klasser och de blir svårare att hitta.

Foto: Victor Lindstammer

I IFK Kristianstad finns det i nuläget 15 aktiva i den gående klassen och tio aktiva inom rullstolshandbollen. Den yngste deltagaren är sex år och den äldste 40 år.

– För många i vårt lag är matcherna och träningarna absoluta höjdpunkter. Framförallt socialt men också konditionsmässigt. Matcherna i den gående klassen idag på centercourten var otroliga, ett rejält drag och fullt ös på både publik och spelare. Det är härligt att se, säger Albin Svensson och berättar om ett uppskattat minne från i våras.

– Vi gjorde en träning med rullstolshandboll tillsammans med IFK Kristianstads herrlag inför slutspelet. Herrlaget vann tack vare sitt passningstempo men när vi fick kontring så hängde dom inte med. Det känns ändå bra att bara förlorat med en boll mot Sveriges bästa handbollsklubb, ler Albin Svensson.

Foto: Victor Lindstammer

Det här är parahandboll

Det finns tre olika aktivitetsklasser inom parahandboll: Boll- och lekskola som är öppen för alla med olika funktionsnedsättningar, gående handboll som riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning och rullstolshandboll som riktar sig till personer som är beroende av sin rullstol under sin vardag. SHF (Svenska Handbollsförundet) samverkar med olika befintliga tävlingsarrangemang. Det finns två olika tävlingsklasser: gående handboll och rullstolshandboll.

Filip LundstedtSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons