Annons

Hans Medin ny VD i SSRAB

Han är mannen som ska få ordning på ekonomin i South Swedish Rally AB. Men det är inte många som vet vem Hans Medin är. Bladetsporten begav sig därför till Broby för att träffa den nya VD:n för SSR AB.
Sport • Publicerad 13 maj 2005
Den 20 maj börjar South Swedish Rally. Bladetsporten besökte SSR AB:s nya VD i hemmet i Broby. BILD: TOMMY SVENSSON
Den 20 maj börjar South Swedish Rally. Bladetsporten besökte SSR AB:s nya VD i hemmet i Broby. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

South Swedish Rally har ett par tunga år bakom sig med dålig ekonomi och i fjol kom endast ett 60-tal förare till start.

Nu ska det bli ändring på det. Och det är Hans Medin som ska få ekonomisk balans i företaget.

Annons

Men det är inte många inom rallysporten som vet vem han är. Den enda rallymeriten, förutom ett stort intresse, är att han i början av 90-talet körde ett par tävlingar som C-förare.

Därför bestämde vi oss för att leta upp Hans Medin för att ta reda på vem han är. Och vi hittade honom i en stor gul trävilla intill Helge Å i Broby.

För det är här han bor sedan han flyttade från Norrköping 1979. Den nye VD:n för South Swedish Rally AB. Fast han vill inte själv kalla sig VD. – Den officiella titeln är väl VD, men detta är ett ideellt företag så arbetet skiljer sig en hel del från det i ett vanligt företag, säger Medin.

På vilket sätt?

– När man arbetar med ideella personer måste man tänka på att de arbetar med detta på sin fritid. I ett vanligt företag kan man beordra övertid om något inte är klart eller behöver göras. Det fungerar inte här. Men samtidigt måste vi få in ett bättre företagstänkande, annars blir det lätt för mycket likt en förening, och det är inte det som är tanken med SSR AB. Och Hans Medin om någon borde veta hur ett företag fungerar. Fram till år 2000 ägde han, tillsammans med två andra delägare, Iab AB i Bjärnum, ett snickeriföretag som bland annat tillverkar inredningar till sjukhus och laboratorier.

– Jag hade som mål att hålla på med den verksamheten fram tills jag fyllde 55 år, men det kändes som ett bra tillfälle att sälja företaget redan år 2000, säger Medin.

Så han är ingen nybörjare när det handlar om att driva företag. Däremot har han mindre erfarenhet av rally.

– Jag körde lite i C-klassen i början av 90-talet, men det gick så dåligt att det knappt räknas, skrattar Medin.

Hur kommer det sig då att du nu sitter som VD i South Swedish Rally AB?

– Jag känner några i styrelsen sedan tidigare och de hörde av sig och undrade om jag var intresserad. Först tackade jag nej direkt. Men efter ett par veckors funderingar bestämde jag mig för att anta erbjudandet.

Annons

Vad var det som fick dig att tänka om?

– Jag gör ju inte så mycket nu för tiden, och man kan ju alltid lära sig något nytt.

Hur kommer det att märkas att du år VD?

– Inte så mycket. Min uppgift kommer främst bli att ha hand om den ekonomiska biten. Den sportliga biten finns det redan duktiga funktionärer som sköter. De är mer eller mindre rallyproffs.

– För min del handlar mest om att få till ett nollresultat. Och med tanke på att vi i år är 163 förare jämfört med drygt 60 i fjol ser det riktigt bra ut. Vi behöver hålla oss i den storleksklassen för att det ska kunna gå runt.

Den 20 maj drar South Swedish Rally i gång i skogarna runt Växjö och Älmhult, och Hans Medin kommer garanterat att vara där.

– Jag har inte missat många tävlingar sedan jag flyttade ner till Skåne. Och årets tävling kommer att bli riktigt bra, med många toppförare i startfältet.

Och Hans Medin har en vision inför framtiden.

– Som privatperson hade jag gärna sett att man genomförde tävlingarna i anslutning till de olika ägarklubbarna. Man skulle exempelvis kunna cirkulera mellan fem olika platser så att varje klubb har tävlingen i sin närhet åtminstone var femte år. Men om det är genomförbart har jag ingen aning om.

Däremot har han bättre koll på ekonomin. Och det är därför Brobybon Hans Medin valts till VD i South Swedish Rally AB.

Carl Johan Bjäreborn

RALLY BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons