Annons

Här är Markus Olssons nya liv i Skjern

Med elva mål i finalen var Karlshamnssonen och landslagsspelaren Markus Olsson en bidragande orsak till att IFK Kristianstad tog sitt första SM-guld sedan 1953. Men sju säsonger i klubben var tillräckligt och i slutet av maj presenterades Markus Olsson för danska Skjern.Bladetsporten fick en pratstund med SM-guldhjälten för att prata Skjern, språkproblem och Champions League-förväntningar.
Handboll/Skjern • Publicerad 8 augusti 2015
”Vi har inte lika mycket publik som IFK Kristianstad, men det kan nog bli bra tryck i den här hallen också”, säger Markus Olsson om sin nya hemmaborg – Skjern Bank Arena. Foto: Tommy Svensson
”Vi har inte lika mycket publik som IFK Kristianstad, men det kan nog bli bra tryck i den här hallen också”, säger Markus Olsson om sin nya hemmaborg – Skjern Bank Arena. Foto: Tommy Svensson

Han kom till IFK Kristianstad som orutinerad 18-åring. Två SM-finaler och ett SM-guld senare avslutade Markus Olsson sin IFK-karriär.

– Det är väl klart att den här avslutningen var något man drömt om, något som man målat upp, sa Markus Olsson efter segerfinalen i våras.

Annons

Nu väntar andra utmaningar för Markus Olsson, som kommande säsong spelar handboll i danska Skjern.

Hur har din första tid i Danmark och Skjern varit?

– Det har varit jättebra, jag har fått ett kanonintryck så här långt. Vi tränar ju såklart rätt mycket, som alla gör på somrarna. Vi är tre nya i laget och det är rätt mycket för att vara Skjern. Det är inte så stor omsättning här som jag är van vid. Det är en lite ny situation för klubben också att man tar in andra skandinaver än danskar, säger Markus Olsson.

Hur skiljer sig försäsongen från IFK Kristianstads?

– Det är inte så stor skillnad. Vi åker nog inte iväg så mycket som IFK, vi har mest hållit oss hemmavid. Men just nu är vi på Lalandia på träningsläger. Det är lite kul. Det är ett helhetsläger kan man säga där vi både tränar handboll och gör annat med familjerna vid sidan om.

Vad tänker du kring laget, har du kommit in i gruppen på ett bra sätt?

– Absolut. Nu sålde klubben ju den ena vänsternian så för tillfället är jag nästan ensam på min position, vilket betyder att jag fått spela mycket på träningarna. Det känns enbart positivt

Förutom Markus Olsson är också tidigare lagkamraten Magnus Dahl och Bjarte Myrhol klara för klubben. Och de tre nyförvärven ser ut att ha hittat varandra utanför planen.

– Det har blivit så att vi tre umgåtts en hel del. Alla tre bor i Skjern, det är ju bara fem-sex spelare i laget som gör det, de flesta bor i någon av de närliggande städerna, Annars är det en bra grupp, precis som vi hade i IFK, det är ett homogent gäng där alla umgås med alla.

Hur bor du?

Annons

– Jag och sambon har inte fått lägenheten inne i Skjern än, den renoveras fram till den 1 september, så just nu bor vi ett hus någon kilometer utanför Skjern. Det gör inte så mycket just nu, det är rätt skönt att bo i hus på sommaren i stället för en instängd lägenhet.

Skjern är ingen storstad, det är en sak som är säker. I och med flytten byter Markus Olsson Kristianstads 35 000 invånare till Skjerns blygsamma knappa 8 000.

Har ni varit inne i staden och kikat?

– Det är litet, man går runt rätt snabbt. Det är mer som en by. Men vill man ha mer ligger det större städer 30-40 minuter härifrån.

Hur fungerar det med språket?

– Helt okej. Jag har lättare att förstå danska än vad de har att förstå min svenska. Jag är rätt van vid det danska språket. Däremot pratar jag nog lite för fort ibland, det är något jag får tänka på.

Hur är handbollsintresset i Skjern?

– Svårt att säga än så länge, vi har inte varit igång så mycket. Vi spelar första träningsmatchen nu på söndag. Men jag tror att det är rätt stort, vad jag hört. Skjern är ju en väldigt liten by och jag tror de flesta sluter upp när det vankas handboll.

Lars Möller Madsen har tidigare pratat om den familjära stämningen i föreningen. Har du märkt av det?

– Det har jag absolut. De satsar mycket och lägger energi på att folk ska trivas och stanna en längre tid. Och även familjerna ska ha det bra. Det finns folk anställda i klubben som bara sitter med frågor som att fixa lägenheter och jobb till respektive exempelvis. I och med att samhället är så litet vill man kunna erbjuda något annat, tror jag.

Annons

Har du fortfarande kontakt med IFK Kristianstad-spelare?

Oh ja, absolut det har jag. Det är många jag fortfarande har kontakt med. Inte bara de som spelar i laget utan även spelare som varit där innan.

Vad tror du om IFK:s säsong?

Det känns väldigt positivt i alla fall. Svårt att veta innan, men vad jag förstått så har det börjat rätt bra och ser schysst ut. Framåt vårkanten tror jag absolut IFK kan vara i en god position att utmana om ett guld igen.

Precis som IFK Kristianstad kommer Skjern kommande säsong spela i handbollens finrum – Champions League.

– Vi, som spelar i B-gruppen, har kanske, till skillnad från IFK, större sportslig möjlighet att vinna några matcher. Vi siktar på att gå till åttondelsfinal. Och jag tror inte att man bör räkna bort IFK. De kommer garanterat att plocka några poäng.

Hur ser arenan i Skjern ut?

– Den byggs om för tillfället, eller snarare byggs ut. Jag har varit där inne och tittat lite och även sett bilder på hur den ska se ut. Jag tror man kan jämföra den med Lunds arena. Innan har det mer varit en hall men nu bygger man ut den till en arena med alla dess faciliteter.

Om du jämför med Kristianstad arena?

– Skjerns ser himla bra ut och är en bra handsbollsarena. Tajt, men samtidigt har vi inte lika mycket publik som Kristianstad och därför är man ju inte i behov av en lika stor arena. Kommer det bara lite folk kan det nog bli bra tryck i den här hallen också.

Annons

Du pratade tidigare om att en stor anledning till flytten var att du behövde en nytändning och ett miljöombyte. Hur känner du i dag kring det?

– Jag är nog ännu mer nöjd än vad jag trodde jag skulle bli, det har fungerat himla bra och jag känner verkligen att det är roligt med något nytt och att jag gjort ett bra val. Det känns rätt till 100 procent.

Hjalmar Tell

Skjern är ingen metropol. Den danska lilla staden har exempelvis färre invånare än Åhus. Foto: Tommy Svensson
Skjern är ingen metropol. Den danska lilla staden har exempelvis färre invånare än Åhus. Foto: Tommy Svensson
”Banktorget” i danska Skjern. Foto: Tommy Svensson
”Banktorget” i danska Skjern. Foto: Tommy Svensson
Fakta

Markus Olsson

Ålder: 25 år.

Längd: 188 centimeter.

Vikt: 92 kilo.

Uppvuxen: I Karlshamn.

Bor: I tillfälligt hus utanför Skjern. Flyttar in i lägenhet i Skjern i september.

Familj: Sambo med Elin Jönsson.

Klubb: Skjern håndbold, första säsongen.

Position: Vänsternia.

Aktuell: Efter sju år i IFK Kristianstad gör Markus Olsson nu sin första säsong i dansk Skjern håndbold.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons