Annons

Hedwall glad för ny Solheimchans: "Smickrande"

Matchspel och Solheim Cup tar ofta fram det bästa hos Caroline Hedwall.
Nu njuter hon av att få spela sin favorittävling för femte gången.
– Det är väldigt smickrande att höra att så många spelare i laget ville ha med mig, säger 34-åringen.
Golf • Publicerad 21 september 2023
Caroline Hedwall under ett inspelsvarv inför Solheim Cup.
Caroline Hedwall under ett inspelsvarv inför Solheim Cup.Foto: Göran Söderqvist/TT

Sedan 2013 är Caroline Hedwall för evigt inskriven i Solheim Cups historieböcker. På Colorado Golf Club blev hon först någonsin att vinna fem av fem matcher, en bedrift ingen i vare sig Europa eller USA har lyckats upprepa.

Ändå var det nog några som höjde lite på ögonbrynen när Hedwall blev ett av Suzann Pettersens fyra kaptensval inför årets Solheim Cup. På världsrankningen ligger svenskan för tillfället bara 121:a – med totalt hela 24 europeiska spelare framför sig. Och medan den yppersta världseliten spelar på LPGA-touren har Hedwall numera sin hemvist på den svagare Europatouren.

Annons

Men den norska kaptenen hade ändå en plats över för den blågula matchspelsspecialisten.

– Det ska bli superroligt. Den här tävlingen har betytt otroligt mycket för mig under alla år. Men det är väl ingen hemlighet att jag är sist in i laget, säger Hedwall efter ett av inspelsvarven på spanska Finca Cortesín.

"Lite coolt"

Ett viktigt steg mot platsen i årets europeiska Solheim Cup-lag tog Caroline Hedwall i våras. I matchtävlingen International Crown i San Francisco, där de åtta bästa golfländerna deltog, visade hon upp sitt bästa spel. Bland annat vann hon och Anna Nordqvist en bästboll mot amerikanskorna Lilia Vu och Nelly Korda, tvåa och trea på världsrankningen.

– På papperet skulle vi ju inte ha en chans, men det är det som är lite coolt med match, säger Hedwall.

TT: Vad är det som gör dig bättre i match än i slagspel?

– Det är lite svårt att sätta fingret på. Men jag har nog alltid spelat bättre när jag är aggressiv. I matchspel kostar det bara ett hål om man chansar. Jag tror att jag hålls tillbaka lite i slagspel på grund av konsekvenserna, i matchspel känner jag mer frihet.

TT: Suzann Pettersen kallar dig för en pitbull.

– Haha, ja. Jag tar det som en komplimang. Jag tror att jag får ett lite annat fokus i matchspel. Och jag ger ju aldrig upp. Skulle motståndarna titta på min världsrankning kanske de inte skulle bli så rädda, men sedan när de vet vad man har gjort förstår de nog att de måste spela bra golf för att slå mig.

Helsvenskt par?

Någon foursome räknar inte Caroline Hedwall med att spela inför hemmapubliken på kuperade Finca Cortesín. Utan det är i bästboll, och då sannolikt tillsammans med parhästen Anna Nordqvist, som hon lär få chansen innan det är dags för singlar på söndag.

– Sedan tror jag också att jag är här lite för min rutin och erfarenhet. Det är väldigt smickrande att höra att så många spelare i laget ville ha med mig.

Annons

Solheim Cup inleds på fredagen.

Fakta: Caroline Hedwall

Född: 13 maj 1989.

Världsrankning: 121:a.

Senaste segern: Vann Europatourens säsongsavslutande tävling i Spanien i november i fjol.

Solheim Cup-meriter: Har varit med i Europas lag fyra gånger – 2011, 2013, 2015 och 2019. Europa har vunnit alla gånger utom 2015. Hedwall har spelat totalt 15 matcher – 8 segrar, 1 oavgjord och 6 förluster.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons