”Henke” räddade julen för Celtic

Sport • Publicerad 23 december 2002

ENGLAND. Manchester United hade åtta raka segrar men Blackburn – och Nils-Eric Johansson – såg till att segersviten sprack och United tappade i tabelltoppen. Blackburn saknade turkiske nyförvärvet Hakan Sükür, som brutit foten. Istället blev det Gary Flitcroft som avgjorde matchen med sitt mål strax före halvtidspaus. Damien Duffs frispark gick via Johanssons backkollega Martin Taylor till Flitcroft vars skott betydde att United släppte in sitt första mål på över åtta timmars spel i Premier League. Det räckte också till seger. Nils-Eric Johansson fick spela hela matchen och Blackburn ligger nu på nionde plats i tabellen. För United betyder förlusten att man är fyra poäng efter serieledande Arsenal. (TT) ENGLAND. Arsenal och Fredrik Ljungberg ordnade bästa julklappen alldeles själva. 2–0-segern mot Middlesbrough betyder att Londonlaget kan fira jul som serieetta för första gången någonsin i Premier League. Ljungberg fick kliva mållös från planen, 1–0 stod i stället Sol Campbell för på nick precis före halvtidsvilan. Middlesbrough som kämpar för att hålla sig kvar i Premier League fick det dubbelt så jobbigt när Luke Wilkshire fick dagens andra gula kort efter en klumpig tackling på fransmannen Robert Pires. Pires fick dock sin revansch när han gjorde 2–0 i slutminuten. Samma resultat – mot Aston Villa – förde upp Chelsea till en andraplats, två poäng bakom Arsenal. Aston Villa hade dock sina chanser – först genom Olof Mellberg som träffade ribban, därefter genom Marcus Allbäck som fick hoppa in i 62:a minuten för Darius Vassell. Hans skott i slutminuten pressade Carlo Cudicini till att tippa ut bollen. Desto tråkigare hade Anders Svensson, som fick börja bortamötet mot Leeds på avbytarbänken och inte kom in i matchen förrän i 83:e minuten. (TT) HOLLAND. Zlatan Ibrahimovic gav Ajax en smakstart i söndagens möte med Excelsior i den holländska ligafotbollen. Efter knappt två minuters spel satte svensken sitt fjärde ligamål för säsongen och gav Ajax en tidig 1–0-ledning. I andra halvlek utökade finländske backen Petri Pasanen till 2–0 och fastställde därmed slutresultatet. Zlatan byttes ut mot egyptiske forwardskollegan Mido efter 73 minuter. (TT) Milan leder – tack vare Bologna ITALIEN. För Milan fanns inte mycket att glädjas åt i matchen mot Brescia (0–0). Men trots det leder Milanolaget serie A – tack vare Bologna. Bologna och Cristian Zaccardo såg nämligen till att Lazio också bara fick oavgjort, 1–1 hemma på Olympiastadion i Rom. Därmed skiljer en poäng mellan Milan och Lazio. Daniel Anderssons Chievo hade inga problem mot bottenlaget Como, säker 2–0-seger. Svensken byttes in i 48:e minuten för Eugenio Corini. Då ledde Chievo redan med 2–0 efter två nickmål. (TT) SPANIEN. Två pressade storlag reste sig ur askan i spanska ligan. Real Madrid, som gått lysande i Champions League men desto sämre i ligan, vände ett tvåmålsunderläge borta mot Malaga till seger med 3–2. Samtidigt vann Barcelona stort, med 4–0, mot Real Mallorca och gav holländske tränaren Luis van Gaal andrum efter svidande kritik mot den ligasladdande storklubben. Holländske skyttekungen Patrick Kluivert gjorde tre av Barca-målen. (TT)